Fakultet Futura

Veliko ratno ostrvo Beograd

Prvi zapisi o Velikom (i Malom) Ratnom ostrvu datiraju iz XVI veka. Naziv su dobila zbog svoje uloge u brojnim osvajačkim pohodima i zbog svog položaja: često su bila na samoj granici država, imperija, pa i civilizacija. Veliko Ratno ostrvo je predeo izuzetnih prirodnih odlika i prostire se na 1,5 km2, a nalazi se na udaljenosti od 800 m od samog centra Beograda – Knez Mihailove ulice. Sastoji se od koncentričnih biljnih pojaseva koji se pravilno smenjuju od obale ka unutrašnjosti ostrva zavisno od nivoa podzemnih voda i uzdignutosti terena.

beograd-ratno-ostrvo

VRO je stanište velikog broja retkih ptica kao i životinja koje su neuobičajena pojava za pojam velegrada (divlje svinje, srne, i sl). VRO je podeljeno na zone režima I, II i III stepena zaštite. Zona režima I stepena zaštite jeste Zona zaštite prirode: dozvoljen naučni rad, izvođenje radnji koje su neophodne radi očuvanja, unapređivanja prirodnih vrednosti. Mere i aktivnosti u ovoj zoni ne smeju imati negativan uticaj na postojeću floru i faunu – biodiverzitet. Zona režima II stepena zaštite jeste Zona rekreacije koja podrazumeva pešačke staze kao i bašte u kojima se uzgaja biološki ispravna hrana. Zona režima III stepena zaštite jeste Zona turizma pod koju potpada poznato zemunsko kupalište, peščana plaža Lido

vro_3

Ekološka učionica „Veliko Ratno Ostrvo“ je smeštena u Zoni režima II stepena zaštite, tj. u zoni predviđene za rekreaciju i kontrolisan boravak ljudi. Ekološka učionica se sastoji od otvorenog amfiteatra u prirodi koji je postavljen na stubovima zbog čestih promena vodostaja, po principima sojenica. Ekološka učionica je osmisljena kao prostor koji je najadekvatniji potrebama odredenog broja predavanja koja za svoj predmet imaju pokazne strukture i čiji bi učinak bio uvećan boravkom studenata u prirodnom okruženju, i upoznavanjem prirode, što i jeste jedan od ciljeva Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pozovite nas