POTPISAN UGOVOR ZA PROJEKAT EKOWET

Ambasador Republike Slovenije u Srbiji Damjan Bergant, predsednik Opština Mionica Boban Janković i dekanica Fakultet za primenjenu ekologiju – Futura Mirjana Bartula danas su u prostorijama Ambasade Republike Slovenije potpisali ugovor o sufinansiranju projekta EkoWet.

Projekat, koji se finansira u okviru slovenskog međunarodnog razvojnog saradnje, omogućiće izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u osnovnoj školi u opštini Mionica u Srbiji.

Izgradnjom savremenog i prirodnog sistema za prečišćavanje otpadnih voda smanjićemo potrebu za transportom otpadnih voda, smanjiti potrošnju energije i emisiju gasova sa efektom staklene bašte. Postrojenje za prečišćavanje biljkama, osim što će rešiti probleme sa otpadnim vodama u osnovnoj školi, doprinosiće i podizanju svesti lokalnog stanovništva o efikasnosti ovakvih održivih rešenja.

Projekat EkoWet finansira se iz Razvojnog fonda Republike Slovenije za 2024. godinu sa sredstvima u iznosu od 30.000 EUR.

Hvala svim partnerima koji učestvuju u ovom važnom projektu! Zajedničkim snagama za bolje i održivo upravljanje otpadnim vodama!

Pozovite nas