Život kolektivnog ludila – eseji profesora Future

Dozvoljeno mišljenje – eseji profesora Future

 

Život kolektivnog ludila

Piše: Nada Kosanović

Živimo život u kome je sistem vrednosti okrenut naopako. Živimo život kolektivnog ludila u kome je sve nenormalno postalo normalno.
A ponašamo se kao da je sve u redu. Komšije i rođaci su se otuđili jedni od drugih, postali smo hladni i neprobojni za tuđi bol, patnju i nesreću čak i onih u našoj neposrednoj blizini. Nasilništvo i razbojništvo se danas tretiraju kao hrabrost, obmane i prevare kao poslovna sposobnost, nemilosrdnost kao muška vrlina…Napredne dame su one koje ne haju za decu i porodicu, za običaje, poštovanje starijih…Damska raskalašnost je do te mere proklamovana u vrlinu da je sramno i prisetiti se skromnosti i moralne čednosti..Junaci i heroji današnjice su ubice, zlikovci, porno glumice, homoseksualci, prevaranti i ostali koji ne silaze sa naslovnih stranica većine medija. Na taj način se promoviše upravo razvratan stil života kao nešto privlačno, poželјno, napredno.
Najtragičnije u svemu ovome je što takvom stilu formiranja i oblikovanja nenormalnog u normalno, nema značajnog kolektivnog otpora. Da bi otpor vaskrsao, mora se formirati jasan stav po tom pitanju. Moramo krenuti od azbuke:
Poštenje, iskrenost, vernost, čovečnost, pravednost, dobrota, doslednost, milosrđe…pokret i treptaj duše i svih moralnih vrednosti koje život oplemenjuju.
I svakodnevnim podsećanjem, da je život na zemlјi, ulaznica za Nebo. /N. Kosanović/