VIŠEGRAD ZA SRBIJU: STUDIJSKO PUTOVANJE KROZ VIŠEGRAD REGION

Studenti Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura su, od 29. maja do 2. juna 2016. godine, boravili u studijskoj poseti Češkoj i Mađarskoj, kao zemljama Višegrad regiona, sa posetom Austriji. Organizacija putovanja je podržana sredstvima iz granta za univerzitetske studije VUSG 61450016 „Višegrad za Srbiju: Premošćavanje nedostataka između obrazovanja i održivog razvoja u praksi“ Višegrad fonda, koji objedinjuje podsticajne programe četiri države: Slovačke, Češke, Poljske i Mađarske.

Ekonomski fakultet Univerziteta Južna Bohemija u Češkoj i Fakultet poljoprivrednih i prehrambenih nauka Széchenyi István univerziteta u Győr-u u Mađarskoj bili su domaćini studentima Future i pružili logističku i stručnu podršku pri organizaciji ovog putovanja.

Ponedeljak je bio namenjen za obilazak Praga, glavnog grada Republike Češke. Sunčano poslepodne studenti su proveli u obilasku starog jezgra grada i kulturnih znamenitosti. Dan je završen dolaskom u Češke Budejovice, gde su studenti smešteni u kampus Univerziteta Južna Bohemija. Sledeće jutro počelo je rano, šetnjom i obilaskom Čeških Budejovica, nakon čega su studenti krenuli ka sledećoj destinaciji u Mađarskoj, preko Beča. Pauza u Beču bila je kratka, ali dovoljna da se studenti odmore i obiđu znamenitosti glavnog grada Austrije.

[st_gallery gallery=“5103,5104,5105,5106,5107,5108,5109,5110,5111,5112″ size=“portfolio-four“ columns=“4″ lightbox=“yes“]

Drugi dan je završen dolaskom u Mosonmagyarovar, mali grad u Mađarskoj, u blizini tromeđe granica Slovačke, Mađarske i Austrije. Treći dan je bio namenjen za aktivnosti koje su domaćini organizovali za studente. Dan je prošao u druženju i aktivnostima u prirodi, gde su studenti imali priliku da na biciklima obiđu nedovršenu hidroelektranu Gapčikovo i da voze kanue jednim rukavcem Dunava, na području zaštićenog predela Szigetkoz. Meandrirajući kroz Szigetkoz i susedni Csallokoz, Dunav je napravio mrežu vodotokova dužine 800 kilometara. Interesantno je bilo videti Gapčikovo i sa druge strane, s obzirom da su je studenti već posetili pre dve godine, prilikom studijske posete Slovačkoj. Za razliku od Slovačke, na Mađarskoj strani obustavljena je izgradnja brane. Grupa koja je išla da vozi kanue, veslala je sedam kilometara rukavcem Dunava, koji pripada zaštićenom predelu i prolazi kroz šumovit deo. Vodič je pokazao studentima razne primere flore i faune karakteristične za to područje. Između ostalog, studenti su imali prilike da vide nekoliko slatkovodnih kornjača, vodenu zmiju, vodene device, viline konjice, kolonije slatkovodnih sunđera u simbiozi sa algama, žute lokvanje i jestive gljive. Celim tokom, mogla su se vide​ti prirodna plutajuća ostrva, koja su nastala na deblima i granama koja su pala u vodu.

 [st_gallery gallery=“5129,5130,5131,5137,5136,5135,5134,5133,5132″ size=“portfolio-three“ columns=“3″ lightbox=“yes“]

Po završetku obilazaka kanuima i biciklima, studenti su obišli istraživački centar, koji postoji već 11 godina i služi za edukaciju, rekreaciju i zabavu dece i mladih. Kampovi pod nazivom „Škola prirode“ organizuju se na ovoj lokaciji za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i za studente. Posetioci mogu saznati sve o toku Dunava, biodiverzitetu i geodiverzitetu područja gde se centar nalazi. U okviru edukativnog centra još se nalazi i maketa toka Dunava, koja služi za istraživanje povoljnih rešenja za projektovanje nove brane. Ovakav trodimenzionalni model, napravljen od jednostavnih materijala (peska, šljunka, betona, stiropora i slično), znatno je jeftiniji od kompjuterskog modelovanja, a i znatno razumljiviji različitim zainteresovanim stranama i donosiocima odluka. Modelovanje je rezultat saradnje organizacije civilnog društva, koja upravlja zaštićenim predelom, privatne građevinske kompanije, koja izvodi radove na modelu, i Vlade Mađarske, koja podržava razvoj ovakvih istraživačkih aktivnosti za potrebe rešavanja problema vodoprivrede. Dan je završen šetnjom do tromeđe Mađarske, Slovačke i Austrije, gde su studenti imali priliku da stojeći na jednoj tački istovremeno budu u tri države. 

 [st_gallery gallery=“5113,5114,5115,5116,5117,5118″ size=“portfolio-three“ columns=“3″ lightbox=“yes“]

Poslednjeg dana putovanja studenti su posetili Fakultet poljoprivrednih i prehrambenih nauka u Mosonmagyarovar-u, koji je smešten u zgradi starog zamka, a nakon toga nastavili ka Budimpešti, gde su par sati iskoristili za obilazak kulturnih znamenitosti. U večernjim časovima studenti su se vratili u Beograd.    

[st_gallery gallery=“5119,5120,5121,5122,5123″ size=“portfolio-three“ columns=“3″ lightbox=“yes“]

 

Pozovite nas