Uvodna reč

Zašto studirati na FUTURI

Srbija je za one koje je iznedrila, zemlja koja budi asocijaciju na rodni kraj, majčin zagrljaj, igračke, bajke, ulice, šume, planine, reke, trave, na nebu oblake…

To  je beskrajno složen svet, gde živimo, radimo, svet, koji nam je doneo bezbroj radosnih trenutaka ali i svet prepun bola koji joj nanosimo…

Današnji moderan svet, kao magla, prekrila je i zarobila virtuelna stvarnost u kojoj su retki oni koji prirodu često sreću i dobro je poznaju. Retki vide zastrašujuće promene: zagađenje vazduha, vode, hrane, gubitak biodiverziteta, klimatske promene koje nas sve pogađaju. Ali, te zastrašujuće promene naše zemlje žive u svesti posmatrača samo na TV programima i društvenim mrežama i iščezavaju klikom daljinskog upravljača. U realnom životu, propadanje biljnog i životinjskog sveta, prirode, klime, vazduha, teče brže od vremena naših života.

Da li smo toga svesni? Nismo.

Svest se rađa onog trenutka kada shvatimo da su reke, jezera i mora zagađeni, da je sve manje prostora za odmor i rekreaciju. Probuđena javna savest počinje da se rađa onog momenta kada shvatimo da nešto ugrožava naš konformizam. Javna i individualna savest upućuje na krik duše za borbu za planetu. Onu, koja nam daje život, vodu kiseonik, ljubav i svekoliki ugođaj.

Dvadeseti vek je vek u kome smo zaboravili da su čovek i priroda u harmoniji kao duša i telo i da je harmonija moguća samo ako je u  ravnoteži.

Zato, slušajte studenti našu reč!
Moramo sačuvati našu Planetu !
Moramo zaštititi životnu sredinu!
Da li smo sposobni? Da li znamo?

Zbog stanja u kome se životna sredina nalazi, situacija nalaže aktivnost i participaciju velikog broja ljubitelja prirode, stručnjaka za životnu sredinu koji će znati izabrati politike i akcije  u funkciji očuvanja prirode,  jer samo očuvana i zdrava flora i fauna može zaštititi nas.

Šta to znači?

To znači da je “posle vode i hleba, ekologija je najbitnija stvar na svetu“, a obrazovanje čovečanstva o životnoj sredini kamen temeljac za očuvanje životne sredine. Budući društveni razvoj čovečanstva mora biti održiv da bi se omogućio opstanak i sadašnjim i budućim generacijama. To znači, da će se angažovanje stručnjaka za životnu sredinu tražiti sve više i na svakom koraku. U svakoj lokalnoj samoupravi, u svakom javnom preduzeću, u svakoj školi,  u svakoj visokoškolskoj ustanovi.

Zašto?

Iz razloga što će samo školovani, obrazovani ekolozi znati izvršiti analizu raspoloživih resursa, njihovo planiranje, korišćenje i očuvanje. Samo školovani ekolozi će znati odgovoriti na probleme u cilju zaštite i očuvanja životne sredine i svojim obimom znanja omogućiti rešavanje svih problema i zadovoljenje narastajućih  potrebe svih segmenata društva.

Zaštita životne sredine je prioritet u odnosu na sva materijalna blaga, jer bez baze za život, gube i i apsolutnu i relativnu vrednost.

Kako do rešenja?

Samo znanje može ispisati znak jednakosti između onoga što živimo i onoga što želimo. Samo znanjem možemo upoznati i osetiti duh zemlje, saznati njene skrivene predele i pojedince  koji su je učinili onim što ona jeste.

Na Fakultetu za primenjenu ekologiju FUTURA studenti dobijaju upravo ovakva znanja. Savremenim metodama i alatima, kod studenata se takođe razvijaju kreativnost, timski rad, inovativno mišljenje, razvoj istraživačkog pristupa problemima, kao i samostalnost u budućem radu. Naš fakultet studentima takođe nudi mogućnost stručne prakse i konrektno upoznavanje sa poslovima koje će obavljati.

Na Fakultetu za primenjenu ekologiju FUTURA caruje visok profesionalni duh znanja i mogućnosti za budućnost.

Sa našeg Fakulteta odlazite pravo u radni odnos sa iznadprosečnim platama – već na četvrtoj godini najbolji studenti dobijaju priliku da pokažu svoja stečena znanja u domaćim i stranim kompanijama.

Čestica znanja za česticu zdravlja – iznedriće zrno imanja!

Vidimo se na FUTURI!