Učešće studenata i asistenata FPE Futura na projektu Value Drina u okviru programa Cressida

Prvi inicijalni trening – obuka trenera, u okviru projekta Value Drina, održan je od 13. do 15. jula 2016. godine u Malom Zvorniku. Projekat se realizuje u okviru Programa “Cressida – Izgradnja kapaciteta lokalnih zajednica za održivi razvoj u međunarodnim slivnim područjima reka Drine i Drim”, a finansiran je od strane američke agencije za zaštitu životne sredine (US Environmental Protection Agency).

Trening su vodili predstavnici US EPA: Jose Zambrana, Clayton Cox i Kathryn Boyer, profesor sa Univerziteta u Oregonu i dizajner i koordinator tima za izradu metodologije koja će biti korišćena u projektu “Value Drina”, a prvi put implementirane na području Balkana.

Ovom inicijalnom treningu prisustvovali su diplomirani student Future Tamara Krpić, diplomirani student Fakulteta za bezbednost Dušica Pejić, asistent Miloš Ninković, koordinator projekta Slađana Đorđević, kao i predstavnici opštine Mali Zvornik i Ljubovija.

Trening se sastojao iz teorijskog i praktičog dela. Teorijski deo obuhvatao je pregled metodološkog postupka i primene na vodotokovima u opštinama Mali Zvornik i Ljubovija (kao i mogućnosti za primenu u Srbiji), dok je praktični deo obuhvatio terenski obilazak odabranih lokacija na Radaljskoj reci u opštini Mali Zvornik.

Osim pomenutih, u daljem razvoju projekta učestvovaće ukupno 5 studenata osnovnih i master studija Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura, koji će imati priliku da sa koordinatorom i asistentima direktno rade na modifikaciji metodologije i njene primene na pilot lokacijama, učestvuju u direktnoj komunikaciji sa američkim stručnjacima i predstavnicima US EPA i steknu praktične veštine u oblasti menadžmenta vodnih resursa.

Koordinator programa Cressida izrazio je svoje veliko zadovoljstvo zbog učešća akademske zajednice u ovom projektu, a naročito zbog uključivanja mladih stručnjaka i svršenih studenata u nove metodološke pristupe, praktičan rad i istraživanje. 

Trenigu je prisustvovao i Mihajlo Stanković, istraživač SRP Zasavica, kome je nakon završenog treninga uručeno počasno članstvo Univerziteta u Oregonu.

[st_gallery gallery=“5361,5362,5363,5364,5365,5366″ size=“portfolio-three“ columns=“3″ lightbox=“yes“]

 

Pozovite nas