Učešće Marine Jevremović na Letnjem istraživačkom kampu u SRP “Zasavica”

Letnji istraživački kamp u SRP „Zasavica“, održan je u periodu od 1. do 10. avgusta, pod organizacijom Naučno istraživačkog društva studenata biologije „Josif Pančić“ iz Novog Sada.

Učesnici kampa bili su studenti biologije i ekologije Univerziteta u Novom Sadu i Beogradu,  Marina Jevremović student FPE Futura, ali i gosti studenti biologije iz Skoplja. Smeštaj studenata bio je u vizitorkom centru rezervata.

Koncept kampa zasnivao se na svakodnevnoj terenskoj praksi, koja je studentima omogućila da steknu iskustvo u terenskom ali i naučno istraživačkom radu. Akcenat je bio na istraživanju ukupnog diverziteta, naročito šumskih staništa duž Zasavice. Terenski rad realizovan je pod vođstvom stručnog saradnika SRP „Zasavica“- Mihajla Stankovića, uz čiju su pomoć, učesnici kampa mogli da se informišu i upoznaju sa nekim od retkih i zaštićenih vrsta koje trajno ili privremeno naseljavaju ovo područje. Tokom rada na terenu studenti su se opredeljivali za oblast koja ih zanima, odnosno, za pojavu/predmet proučavanja: ptice, insekti, makrofite, gljive, gmizavci, vodozemci itd. Prikupljene podatke i materijal studenti će obrađivati dalje na svojim fakultetima, nakon čega mogu biti deo naučnih radova, prezentacija i sl.

Pored inventarizacije diverziteta, rađeno je i prstenovanje ptica standardnim ornitološkim metodama, a u cilju praćenja njihovih migracija. Prstenovanje je vršio ornitolog Marko Šćiban, uz pomoć studenata.

[st_gallery gallery=“8872,8871,8870,8869,8868,8867,8866,8865,8864,8863,8862,8861″ size=“portfolio-three“ columns=“6″ lightbox=“yes“]

Pozovite nas