OBELEŽEN SVETSKI DAN VLAŽNIH PODRUČJA U ŠAPCU

U petak, 01. februara 2019. godine, u Centru za stručno usavršavanje Grada Šapca, održan je Skup povodom obeležavanja Svetskog dana vlažnih područja. Tematika Skupa je bila: ,,Očuvanje vlažnih područja u borbi protiv klimatskih promena”.

Organizatori Skupa su bili: Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije, Zavod za zaštitu prirode Srbije, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i IUCN – Regionalna kancelarija za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju, uz podršku Grada Šapca, Centra za stručno usavršavanje, Šabac i OŠ ,,Stojan Novaković”.

Na Skupu je predstavljen značaj močvarnih ekosistema, njihova postojeća ugroženost antropogenim procesima, kao i važnost implementacije Ramsarske konvencije, radi postizanja mudrog i održivog upravljanja vlažnim područjima.

Ramsarska konvencija je usvojena 02. februara 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru i obezbeđuje okvir za međunarodnu saradnju i aktivnosti na nacionalnom nivou, sa ciljem očuvanja i racionalnog korišćenja vlažnih područja. Potpisnice Konvencije su oko 90% zemalja članica Ujedinjenih nacija. Republika Srbija jedna je od prvih potpisnica.

Svetskom danu vlažnih područja prisustvovali su i studenti Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura. Odlazak na spomenuti Skup je organizovan u saradnji sa koordinatorom Centra za karijerno vođenje studenata – Nikoletom Cesnak i Studentskim parlamentom, koji su povezali studente Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura i iskazali znatiželju da saslušaju izlaganja na tematiku Skupa i na ovaj način se uključe u promovisanje ekološke edukacije, kao i njene važnosti u očuvanju močvarnih područja u borbi protiv klimatskih promena.

Koordinator Centra za karijerno vođenje studenata – Nikoleta Cesnak, je uspostavila kontakt sa koordinatorom Centra za stručno usavršavanje u Šapcu – Tamarom Pejić, pri čemu je u najavi saradnja u nadolazećim aktivnostima iz ekološke oblasti. Podršku u budućem sprovođenju ekoloških aktivnosti su iskazali i članovi Studentskog parlamenta Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura, pri čemu će se saradnja usmeravati ka povezivanju Studenata Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura sa osnovnim i srednjim školama koje izučavaju zelene teme.

 [st_gallery gallery=“11979,11980,11981,11982,11983,11984,11985,11986″ size=“portfolio-four“ columns=“4″ lightbox=“yes“]

 

Pozovite nas