Treći dan letnje škole o bioekonomiji Solun 2019.

Trećeg dana letnje škole o bioekonomiji na kojoj učestvuju nastavnici i studenti Fakulteta Futura, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa postignućima na polju razvoja mikroorganizama Departmana za mikrobiologiju, Univerziteta u Atini; modelima valorizacije agrootpada za proizvodnju biodizela i upotrebi novih, biomaterijala u poljoprivrednom sektoru Grčke koju je prezentovao nekadašnji ministar poljoprivrede, akademik, emeritus Athanasios Caftaris.

Predstavnik BBI JU (Bio Based Industries Joint Undertaking), kao najvećeg investicionog fonda za javno-privatna partnerstva u Evropi, izneo je podatak da je planirani iznos sredstava preko 6 milijardi eura za razvoj proizvoda i tehnologija na principima bioekonomije, od čega se očekuje podrška industrije u iznosu od 2,7 biliona eura. Fakultet za primenjenu ekologiju Futura je član projekta GRACE koji finansira BBI JU.

Evropska unija je postavila jasne ciljeve do 2030 godine: 50% smanjenje gasova staklene bašte; minimalno 20% učešće biomase u energetskom sistemu država; 25% iskorišćenje novih izvora; 30% zamena proizvoda fosilnog porekla; 10 puta više biomaterijala na tržištu. Ovako postavljeni ciljevi zahtevaju ozbiljnu promenu strukture proizvoda u korist povećanja sirovinskog sastava na bazi bio mase.    

Od 17 ciljeva održivog razvoja koje su definisale Ujedinjene nacije, bioproizvodi podržavaju 13, ili 76,5%. Pozicija balkanskog Klastera o bioekonomiji je povoljna jer se radi o izuzetno potentnom i neiskorišćenom regionu. Sinergijom akademskog i procesnog znanja, učesnici garantuju realizaciju ciljeva do 2030.

Na kraju, osnivačka Skupština je najavljena za novembar 2019. godine, a zemlja u kojoj će biti realizovana 2. letnja škola o bioekonomiji će biti poznata početkom 2020. godine. 

[st_gallery gallery=“12701,12703,12702,12704″ size=“portfolio-four“ columns=“4″ lightbox=“yes“]

Pozovite nas