Terenska nastava Miljakovački izvori i Miljakovačka šuma

U subotu, 22.10.2022. godine u naseljima Miljakovac I i Miljakovac II održana je terenska nastava za studente sve četiri godine osnovnih studija. Obilazak ovih lokacija deo je praktične nastave u okviru predmeta: Osnovi biologije, Zaštita geodiverziteta, Očuvanje i unapređenje urbanih ekosistema i Zaštita ugroženih vrsta. Realizatori terenske nastave bili su predmetni nastavnici i asistenti: doc. dr Marina Vukin i doc. dr Radomir Mandić; MSc Milica Cvetanović, MSc Slobodan Stefanović i MSc Goran Knežević. U svojstvu gosta i saradnika, učestvovao je i Dejan Milojković iz Berlina (Nemačka).

Svojim učešćem u predavanju, naš gost je ukazao na karakteristike sistema zelenila grada Berlina, kao jednog od prvih zelenih gradova u Evropi, uređenih na osnovu primene ekološkog indeksa kao urbanističkog parametra. Nakon uvoda na prostoru parka ,,Miljakovački izvoriˮ, učesnici su se uputili u zaštićeno prirodno područje Spomenik prirode ,,Miljakovačka šumaˮ. U inspirativnom ambijentu tipične urbane šume, profesori su održali tematska predavanja o uslovima sredine, posebno o flori i vegetaciji te značaju, funkcijama, problematici gazdovanja i očuvanja ovog šumskog kompleksa. Studenti su se pridružili konstruktivnoj diskusiji na izložene teme. Nakon toga, svi učesnici su učestvovali u šetnji s elementima zdravstveno-rekreativnih programa, čime su instruisane mogućnosti novih ,,zelenihˮ zanimanja – tzv. medijatora i specijalista zdravstvenih programa u prirodi.

Put kroz ,,Manastirsku šumuˮ, kako glasi stariji naziv ove izuzetne prirodne vrednosti naše prestonice, nastavljen je dalje ka kulturno-istorijskom spomeniku, Manastiru Rakovica, u čijem okruženju je terenska nastava i zaključena.

Pozovite nas