Svečano otvaranje „ekološke učionice“ u Bojčinskoj šumi

U utorak, 12. Jula 2018. Otvorenja je „ekološka učionica“ na teritoriji Spomenika prirode Bojčinska šuma. Izgradnja “ekološke učionice” u Bojčinskoj šumi predstavlja I fazu projekta pod nazivom „Umreži se! Saznaj, primeni, unapredi!“, koji realizuje Unija ekologa Uneko u partnerstvu sa JP “Srbija šume”, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, Biološkog fakulteta, Univerzitet u Beogradu, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Kragujevcu i Istraživačke stanice Petnica.

Svečanom otvaranju su prisustvovali brojni gosti, među kojima su bili predstavnici opšine Surčin, JP “Srbijašume” i drugi. Sve njih je na početku pozdravio dekan Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura, profesor Jordan Aleksić, koji je u svom obraćanju ukrotko predstavio kako se došlo od ideje do realizacije ovog projekta. Posle uvodne reči prisutnima su se obratili redom: Vladimir Džamić, pomoćnik ministra ekologije za obrazovanje, koji je govorio o značaju edukacije u celokupnom procesu očuvanja prirode i zaštite životne sredine, Vladimir Katanić, pomoćnik ministarstva poljoprivrede koji je govorio o značaju održivog lovstva, ribolova i šumarstva i njihovoj sprezi sa poljoprivredom i Slobodan Erdeljan, direktor Uprave za duvan pri Ministarstvu finansija koji je presekao vrpcu i na taj način svečano otvorio “ekološku učionicu”.

Nakon oficijelnog dela prisutnima su se obratili Miloš Vukelić iz Srbijašuma, koji je održao kratko predavanje o Bojčinskoj šumi i Jovan Milivojević, staralc Spomenika prirode Bojčinska šuma koji je govorio o tradicionalnim načinima života na prostorima donjeg Srema i pokušaju da se ožive neki stari običaji i danas. Posle kratkih predavanja prisutnima je poslužen svinjarski doručak – slanina od mangulice i crni luk pečeni na drenovini, prepečen hleb i mast, posle čega su usledile flekice sa šumskim pečurkama.

Posle posluženja, otvorena je izložba “Devet (ne)otkrivenih pogleda” Fakulteta Futura koja je poslužila kao uvod u fijakerijadu koja je počela kasnije.

[st_gallery gallery=“10838,10839,10840,10841,10842,10843,10844,10845,10846″ size=“portfolio-three“ columns=“3″ lightbox=“yes“]

 

Pozovite nas