STUDIJSKA POSETA STUDENATA FUTURE STROGOM REZERVATU PRIRODE VINATOVAČA, SPOMENICIMA PRIRODE LISINE I RESAVSKA PEĆINA

Povodom Dana zaštite prirode studenti treće godine Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura su posetili zaštićena područja: strogi rezervat prirode Vinatovača, spomenik prirode Lisine i spomenik prirode Resavska pećina. Terenska nastava je održana 17. aprila 2015. godine u okviru predmeta Zaštita i unapređenje prirodnih dobara i Menadžment životne sredine.
Prof. Lidija Amidžić i asistentkinja Daniela Cvetković predvodile su terensku nastavu, a na poziv g-đe Ljubinke Petrović, samostalnog referenta za zaštitu životne sredine, zaposlene u Šumskom gazdinstvu „Južni Kučaj“, Šumska uprava Despotovac.
Posetu su zajednički organizovali Šumsko gazdinstvo „Južni Kučaj“, Despotovac, JP Resavska pećina.

  [st_gallery gallery=“1990,1991″ size=“portfolio-two“ columns=“2″ lightbox=“yes“]

Studenti su prvo posetili strogi rezervat prirode Vinatovača koji se nalazi u istočnoj Srbiji na teritoriji opštine Despotovac. Ovaj prirodni rezervat je poznat po bukovim šumama prašumskog tipa, koje se prostiru na 37,43 ha i na nadmorskoj visini od 640 do 800 metara. Rezervatom Vinatovača upravlјa JP „Srbija šume“ i Šumsko gazdinstvo „Južni Kučaj“. Direktor šumskog gazdinstva gospodin Siniša Miletić, Bojan Stanković revirni inženjer za gazdinsku jedinicu Vinatovača i  Ljubinka Petrović upoznali su studente sa prirodnim vrednostima ovog zaštićenog područja.

Direktorka JP „Resavska pećina“ Milica Petrović je studentima održala predavanje o spomenicima prirode Lisine i Resavska pećina.

  [st_gallery gallery=“1992,1993″ size=“portfolio-two“ columns=“2″ lightbox=“yes“]

Pozovite nas