Studijska poseta studenata Future specijalnom rezervatu prirode Zasavica  i oglednom polju Fakulteta

Studenti treće i četvrte godine Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura, su u okviru terenske nastave na predmetima Zaštita i unapređenje prirodnih dobara, Ekohidrologija i Ekoklimatologija, posetili Specijalni rezervat prirode Zasavica. Terensku nastavu su vodili predmetni profesor doc. dr Mirjana Bartula i asistenti Tijana Čoporda Mastilović i Ana Vitas.

Studenti su prvo posetili specijalni rezervat prirode Zasavica, koji se nalazi na području južne Vojvodine i severne Mačve, na teritoriji opština Sremska Mitrovica i Bogatić. Prilikom posete Zasavici studenti su imali prilike da u vizitorskom centru rezervata dobiju osnovne informacije o ovom zaštićenom području i od upravnika rezervata Slobodana Simića dobiju osnovne podatke o Zasavici kao i načinu upravljanja specijalnim rezervatom kao primeru dobre prakse u upravljanju zaštićenim prirodnim dobrom. U razgovoru sa studentima naglašeno je, da je sama Zasavica i njeno priobalje stavljeno pod zaštitu države 1997. godine, i to kao prirodno dobro I kategorije od izuzetnog značaja.  Mihajlo Stanković je studente upoznao sa prirodnim vrednostima rezervata sa naglaskom na najznačajnije endemske i reliktne vrste koje su odlika ovog područja  i čine ga značajnim centrom biološke raznovrsnosti kako balkanskog poluostrva, tako i čitave Evrope. S obzirom da se od 2009. godine, Zasavica nalazi na listi Ramsarskih područja i pripada IV kategoriji zaštićenih područja prema međunarodnoj kategorizaciji (IUCN) kao područje upravljanja staništima, student su obišli i nekoliko značajnih staništa u okviru rezervata i upoznali se sa vrstama koje tamo žive.

[st_gallery gallery=“4847,4848,4849,4850,4851,4853″ size=“portfolio-three“ columns=“3″ lightbox=“yes“]

Nakon posete Specijalnom rezervatu prirode Zasavica, studenti su obišli ogledno polje Fakulteta i plantažu miskantusa, gde im je prof. dr Jordan Aleksić ukazao na potencijale plantažiranja ovog energetskog useva. Ogledno polje Fakulteta nalazi se nadomak Specijalnog rezervata Zasavica gde se već šest godina uspešno gaji miskantus i koristi za proizvodnju peleta.

[st_gallery gallery=“4854,4857,4856,4858″ size=“portfolio-four“ columns=“4″ lightbox=“yes“]

 

Pozovite nas