Студијска посета – Споменик природе Бојчинска шума

У суботу, 24. октобра 2020. године, студенти Факултета за примењену екологију Футура били су у студијској посети Бојчинској шуми, заштићеном природном добру које има статус споменика природе. Студијска посета је имала за циљ реализацију практичних наставних активности у оквиру предмета Основи биологије на I години студија, Заштита биодиверзитета на II години, Заштита и унапређење шумских и ловних ресурса, Очување и унапређење урбаних екосистема и Менаџмент животне средине на III години и Екосистемске технологије на IV години студија.

Студенте је у пратњи професора др Милене Милојевић и др Радомира Мандића и асистената Горана Кнежевића, Слободана Стефановића и Александре Кнежевић дочекао домаћин и старалац Споменика природе „Бојчинска шума“ Јован Миливојевић у етно ресторану Бојчинска колеба и након речи добродошлице упознао их је са историјатом, кључним вредностима Бојчинске шуме и начинима валоризације природних ресурса у овом подручју. Кроз шетњу Бојчинском шумом др Радомир Мандић је студентима говорио о ретким и угроженим врстама, док им је др Милена Милојевић објашњавала силвопасторални систем узгоја мангулица које су имали прилике да виде уживо у овом заштићеном природном добру. Падавине из претходног периода условиле су масовну појаву гљива у шуми, те су студенти имали прилику да се упознају са великим бројем јестивих и отровних врста гљива на терену. Студијска посета настављена је обиласком екосистемског процесора који је у фази изградње, а у ком ће се вршити третман отпадних вода из кланице.

На крају студијске посете домаћин је приредио ручак на ком су студенти дегустирали традиционалне специјалитете од мангулице и овом приликом му се захваљујемо на сарадњи.

[st_gallery gallery=“16509,16508,16506,16507″ size=“medium“ columns=“4″ lightbox=“yes“]

Pozovite nas