U sredu, 23. maja 2018. godine, studenti treće i četvrte godine studija Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura bili su u studijskoj poseti Specijalnom rezervatu prirode Zasavica. Cilj ove studijske posete bila je realizacija planiranih nastavnih aktivnosti na predmetima Zaštita i unapređenje prirodnih dobara, Životna sredina i održivi razvoj i Prirodne vrednosti i resursi. Studijsku posetu predvodile su profesorke dr Suzana Đorđević-Milošević i dr Mirjana Bartula i asistent Slobodan Stefanović.

Studente je dočekao upravnik SRP Zasavica Slobodan Simić. U svom obraćanju studentima posebno je istakao značaj očuvanja područja SRP Zasavice, govorio im je o istorijatu, razvoju rezervata i saradnji sa lokalnim stanovništvom. Stručni saradnik i istraživač SRP Zasavica Mihajlo Stanković je studentima održao predavanje o  biodiverzitetu i retkim i ugroženim vrstama koje predstavljaju najveće vrednosti ovog područja. Nakon uvodnih predavanja studenti su uz pratnju vodiča obišli pašnjak „Valjevac“ i prošetali duž obale Zasavice i na terenu su imali prlike da vide uživo brojne vrste o kojima su slušali na predavanju.  Takođe su videli i stare autohtone rase domaćih životinja, kao što su podolsko goveče, svinja mangulica, brdski konj, balkanski magarc i druge rase koje su važni genetički resursi SRP Zasavica. Nakon povratka sa terena studente je dočekao ručak u vizitorskom centru.

Studijska poseta je nastavljena na oglednom polju „Sadžak“ Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura, gde je dekan FPE Futura prof. dr Jordan Aleksić dočekao studente sa osveženjem, jagodama i štrudlom sa makom. Dekan je studente upoznao sa ključnim aktivnostima koje se realizuju na oglednom polju, kao i budućim planovima za dalji razvoj i realizaciju novih aktivnosti na oglednom polju. Nakon obilaska oglednog polja, studenti su uživali u vožnji čamcem, druženju sa konjima i naravno slatkim jagodama.

Podeli na društvenim mrežama!!!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail