Studijska poseta Specijalnom rezervatu prirode Zasavica

U subotu, 10. oktobra 2020. godine, studenti Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura bili su u studijskoj poseti Specijalnom rezervatu prirode Zasavica. Studijska poseta je imala za cilj realizaciju praktičnih nastavnih aktivnosti u okviru predmeta Osnovi biologije na I godini studija, Zaštita biodiverziteta i Upravljanje vodnim resursima na II godini, Zaštita i unapređenje šumskih i lovnih resursa i Očuvanje i unapređenje urbanih ekosistema na III godini i Ekosistemske tehnologije na IV godini studija.

Studentima su predočene najznačajnije biološke vrednosti SRP Zasavica, upoznati su sa najznačajnijim retkim i ugroženim vrstama ovog područja, animalnim genetičkim resursima i njihovom značaju i aktivnostima koje se sprovode u cilju zaštite biodiverziteta. Imali su prilike da vide i da saznaju kako funkcioniše ekosistemski procesor koji je u SRP Zasavica konstruisan u cilju prečišćavanja otpadnih voda.

Studenti su učestvovali u radionici pod nazivom „Invazivne vrste u Republici Srbiji i na području SRP Zasavica – problemi i mere borbe“ u organizaciji nevladine organizacije Unija ekologa UNECO. Odslušali su blok predavanja o značaju, negativnom uticaju na biodiverzitet i najzastupljenijim invazivnim vrstama u Republici Srbiji i SRP Zasavica, a potom su u šetnji kroz SRP Zasavica imali prilike da se sa tim invazivnim vrstama upoznaju i na terenu, kao i da saznaju kakve se mere sprovode u cilju njihovog suzbijanja. Na terenu su bili u prilici da vide i hranilište za ptice, čija izgradnja predstavlja još jednu od aktivnih mera zaštite biodiverziteta na ovom području.

 

Pozovite nas