STUDIJSKA POSETA MANIFESTACIJI „DANI GLJIVA“ NA DIVČIBARAMA

U subotu, 6. oktobra 2018. godine, studenti Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura učestvovali su na manifestaciji „Dani gljiva“ u organizaciji Gljivarskog društva Valjevo, koja se tradicionalno održava od 1996. godine na Divčibarama. Studijska poseta ovoj manifestaciji imala je za cilj realizaciju nastavnih aktivnosti na predmetima Zaštita biodiverziteta i Zaštita i unapređenje šumskih i lovnih resursa, a učestvovali su studenti druge i treće godine uz pratnju prof. dr Suzane Đorđević Milošević i asistenta msc Slobodana Stefanovića.

Ispred hotela Heba napravljena je izložba gljiva koje su sakupljene iz prirode prethodnih dana, pa su studenti  imali priliku da se upoznaju sa biodiverzitetom gljiva na području Divčibara. Uz pratnju stručnih vodiča prošetali su šumom u potrazi za gljivama i odslušali predavanje o lokalnim vrstama gljiva, lekovitom bilju, karakterističnim termokserofilnim borovima i drugim specifičnostima vegetacije Divčibara. Stdentima se obratio predsednik Gljivarskog udruženja Valjevo Tomić Dragić i u razgovoru sa njim studenti su upoznati sa funkcionisanjem i ključnim aktivnostima udruženja. On ih je upoznao i sa stanjem i gazdovanjem šumama na širem području Kolubarskog okruga, kao i sa raznovrsnošću gljiva, karakterističnim otrovnim i jestivim vrstama, načinima njihovog sakupljanja i drugim mikološkim temama.

Podeljeni u dva tima, studenti FPE futura su se takmičili u pravljenju gulaša od gljiva i oba tima su ostvarila veoma visok plasman osvojivši drugo i treće mesto.

[st_gallery gallery=“11218,11219,11217,11220,11216,11221″ size=“portfolio-three“ columns=“3″ lightbox=“yes“]

Pozovite nas