Studijska poseta Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd

U četvrtak 5.5.2016. godine, studenti III godine osnovnih akademskih studija bili su u poseti Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd u okviru nastavnih aktivnosti na predmetu Ekologija mikroorganizama. Cilj ove posete bio je upoznavanje studenata sa radom mikrobiološke laboratorije za ispitivanje kvaliteta voda i namirnica, predmeta opšte upotrebe kao i ispitivanje robe iz uvoza. Tom prilikom studenti su obišli akreditovane laboratorije Odseka za sanitarnu mikrobiologiju.

Ljubazno osoblje laboratorija predstavilo je studentima metode za mikrobiološku kontrolu kvaliteta voda i to voda za piće, izvorskih i mineralnih vode, podzemnih voda, površinskih voda, voda za kupanje i rekreaciju, otpadnih voda, itd. Studenti su se upoznali sa celim protokolom u postupku ispitivanja kvaliteta voda, počev od prijema i pripreme uzoraka, pa sve do kompletne analize koja se izvodi u skladu sa propisanim standardima.

Od metoda u mikrobiološkoj (bakteriološkoj) analizi voda, studenti su se detaljnije informisali o metodama određivanja ukupnog broja koliformnih bakterija u vodama, kao i o načinu izvođenja metode membranske filtracije. U delu odseka za mikrobiološko ispitivanje namirnica, ukazano je na najznačanije postupke prilikom utvrđivanja eventualnog prisustva patogena u hrani i predmetima opšte upotrebe.

[st_gallery gallery=“4936,4935,4934″ size=“portfolio-three“ columns=“3″ lightbox=“yes“] 

Pozovite nas