U okviru praktične nastave iz predmeta Ekosistemske tehnologije, studentima Fakulteta Futura je organizovana poseta biogasnom postrojenju u Ilandži. Studijsku posetu su vodili predmetni profesor Gordana Dražić i saradnik u nastavi Goran Knežević koji su vodili osam studenata četvrte godine. 

Rukovodilac Biogas Energy doo, Nikola Rakošćan, je prisutne upoznao sa procesom proizvodnje biogasa i električne energije iz biomase, ukazao prednosti i ekonomske koristi ovakvog proizvodnog ciklusa. Ukazao je da je ovo biogasno postrojenje prvo u Srbiji i ujedno najveće kako u našoj zemlji, tako i u regionu. Ujedno je predstavio investicioni plan fabrike za naredni period koji podrazumeva iskorišćavanje toplotne energije iz postrojenja, kao i komposta i tečnog đubriva koje ostaje nakon procesa separacije za organsku proizvodnju paradajza pod staklenicima na površini od 35.000 m². 

Studenti su bili u prilici da u okviru proizvodnje električne energije i gasa unutar ovog postrojenja vide primer primene cirkularne ekonomije i dokaz da je otpad resurs uz primenu adekvatnih ekosistemskih procesora.

Utvrđena je mogućnost primene inovacije u bioremedijaciji zemljišta, pre svega mikroorganizmima, pošto je velika količina okolnog zemljišta lošeg kvaliteta.

Podeli na društvenim mrežama!!!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail