STUDENTI FPE FUTURE KAO IZVESTIOCI NA KONFERENCIJI  ,,CIRKULARNA SRBIJA”

Konferencija ,,Cirkularna Srbija” održana je 13.12.2018. godine u zgradi Privredne komore Srbije. Konferencija je bila zasnovana na temi: ,,Na putu ka cirkularnoj ekonomiji u Srbiji – prednosti saradnja evropske i srpske reciklažne industrije.” Konferencija predstavlja završni događaj projekta koji je finansirala EU preko svog instituta za inovativne tehnologije (EIT).

Na konferenciji je prikazano šta je u periodu od godinu i po dana, u toku trajanja projekta, postignuto, sa ciljem da se ukaže na prednosti duboke, savremene digitalizacije u industriji.

Ove promene zahtevaju upotrebu eko dizajna proizvoda, produžetak njegovog upotrebnog veka, mogućnost lakog rasklapanja, ponovnu upotrebu, reciklažu i druge vidove iskorišćavanja vrednosti nastalog otpada, uz smanjenje emisija i ublžavanje i smanjenje posledica klimatskih promena.

Za postizanje ovih promena, zahtevaju se visoka finansijska ulaganja, gde se i te kako mora govoriti o lokaciji novca za životnu sredinu i njenu zaštitu, kao i namensku potrošnju. Finansijski teret bi u toj tranziciji snosile industrije, mada bi i one bile prve koje bi ostvarile ubrzo i značajan profit.

Studenti Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura: Nikoleta Cesnak, Teodora Sekulić, Jelena Radovanović i Filip Alimpić, su imali priliku da na ovoj konferenciji učestvuju u ulozi izvestioca. Spomenuti studenti, u koordinaciji sa doc. dr Sunčicom Vješticom, profesorkom na Fakultetu i direktorom Instituta Futura i Dušanom Vasiljevićem, predsednikom UO/WBCG, izradiće konačni izveštaj konferencije ,,Cirkularna Srbija”, u srpskoj i engleskoj verziji.

[st_gallery gallery=“11739,11738,11740,11737,11736,11735″ size=“portfolio-three“ columns=“3″ lightbox=“yes“]

Pozovite nas