Rezultati monitoringa gnezdeće populacije modrovrane u okolini Barajeva

Tim FPE „Futura“ sastavljan od studenata prve godine, nastavnika i asistenta, u saradnji sa regionalnim koordinatorom programa zaštite modrovrane Zoranom Karićem je u petak, 14.07. obavio drugu kontrolu veštačkih duplji (kućica) za modrovrane (Coracias garrulus) u okolini Barajeva, što je ispratila i ekipa TV Ekovizije.

Ovim je završen ovogodišnji monitoring gnezdeće populacije ove vrste. Pokazalo se da pažljivo postavljanje većeg broja kućica za gnežđenje modrovrana u zavisnosti od povoljnog okruženja daje odlične rezultate.

U odnosu na prošlu godinu povećana je brojnost gnezdećih parova za 62,5%. Uspešnost gnežđenja je takođe mnogo bolja, pa je broj prstenovanih i izletelih mladunaca povećan za čak 113,6%.

Sve ovo daje realnu osnovu da se primenom daljih aktivnih mera zaštite poveća brojnost ove korisne ptice i širi populacija na krajeve odakle je zbog negativnog antropogenog uticaja nestala.

Program se izvodi u saradnji sa Udruženjem ljubitelja prirode „Riparia“ iz Subotice i podržao ga je Telekom Srbija kroz projekat „Nijedna vrsta ne umire sama“. Veoma korisna se pokazala i nova aplikacija za mobilne telefone preko koje se lako razmenjuju podaci između regionalnih koordinatora i omogućava efikasniji monitoring i planiranje mera aktivne zaštite. Aktivnosti  FPE „Futura“ i saradnika se nastavljaju na pripremi sledeće gnezdeće sezone modrovrane u ovom delu Srbije.

Pozovite nas