Reintrodukcija modrovrana

   IZVOR: L SEKEREŠ

U sredu, 19.04.2023. godine studenti Fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura“ iz Beograda: Anđela Rašović, Maksim Bodiroga i Lazar Jovanović uz stručnu pomoć asistenta MSc Gorana Kneževića i dr Radomira Mandića, vanrednog profesora, postavili su šest veštačkih duplji-kućica za ugroženu vrstu modrovrana, Coracius garrulus na potezu Barajevo-Boždarevac-Veliki Borak.

Aktivnost se realizuje u saradnji sa Udruženjem ljubitelja prirode “Riparia” koje sprovodi program zaštite ove vrste preko dvadeset godina i uz podršku Telekoma Srbije u okviru projekta „Nijedna vrsta ne umire sama“. Na ovoj terenskoj akciji je učestvovao i MSc Zoran Karić, stručnjak za zaštitu životne sredine Telekoma, koji je i koordinator za ovaj region.

Modrovrane su izuzetno značajne jer kao insektivorne efikasno regulišu brojnost insekata na prirodan način. Spadaju u dupljašice koje se uglavnom gnezde u dupljama starih stabla. U Srbiji je nekada bila široko rasprostranjena vrsta, ali je zbog seče starih stabala i neodgovorne upotrebe pesticida njihov broj, početkom veka, spao na svega 20 parova. Zahvaljujući programu zaštite Udruženja „Riparia“ i brojnih saradnika brojnost populacije se sada povećala na oko 450 parova, uglavnom u Vojvodini. Međutim, južno od Save i Dunava postoje samo dve poznate populacije, u Negotinskoj krajini i okolini Barajeva. Ideja je da se iskustvo iz Vojvodine primeni i u drugim krajevima Srbije i da se daljim postavljanjem kućica omogući veća uspešnost gnežđenja i time njihova brojnost poveća.

Nastavak aktivnosti Fakulteta „Futura“ u saradnji sa MSc Zoranom Karićem i uz podršku Telekoma Srbija se planira već za poslednju nedelju aprila, ali i da se narednih godina radi na repopulaciji ove korisne vrste i u Šumadiji, čime će Fakultet „Futura“ dati svoj doprinos očuvanju biodiverziteta Srbije.

 

Pozovite nas