Reintrodukcija modrovrana na lokalitetu Barajevo

U sredu, 26.04.2023. godine studenti Fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura“ iz Beograda: Marija Jović, Maksim Bodiroga i Olja Trkulja uz stručnu pomoć asistenta MSc Gorana Kneževića i dr Radomira Mandića, vanrednog profesora, postavili su šest veštačkih duplji-kućica i izvršili zamenu jedne oštećene kućice za ugroženu vrstu modrovrana, Coracius garrulus na potezu Barajevo-Beljina. Na ovoj terenskoj akciji je učestvovao i MSc Zoran Karić, stručnjak za zaštitu životne sredine kompanije Telekom, koji je i koordinator za ovaj region.

Današnje aktivnosti su deo četvorogodišnjeg plana reintrodukcije modrovrana na području Šumadije (lokaliteti od Obrenovca do planine Kosmaj) koje će sprovoditi studenti prve godine generacije 2022/2023 uz podršku profesora i asistenta.

Nastavak aktivnosti Fakulteta „Futura“ u saradnji sa MSc Zoranom Karićem i uz podršku Telekoma Srbija se planira već za prvu nedelju maja, ali i da se narednih godina radi na repopulaciji ove korisne vrste i na širem regionu severne Šumadije.

Pozovite nas