Putevima šumske medicine

Putevima  šumske  medicine

Internacionalni kongres šumske terapije,

Zagreb, Medvednica – Hrvatska, 12-13. septembar 2022.

Dani šumske medicine, Srbija, Beograd – SRP ’Obedska bara’ –

                   Gornji Milanovac – Lunjevica – Jablanica, 16-18.09.2022.

U organizaciji ekološke platforme ,,Snaga šumeˮ iz Hrvatske, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, na području Parka prirode Medvednica, održan je od 12. do 13. septembra ove godine Prvi hrvatski internacionalni kongres šumske terapije.

Uvodna predavanja održali su eminentni svetski stručnjaci koji se bave novom naučnom disciplinom vezanom za ekosistemske usluge šuma i inovativne programe javnog zdravlja, tzv. ,,šumske medicineˮ. Istaknuto je, ne prvi put, da razvojem inovativnih tehnologija i užurbanog načina života, savremeno društvo gubi vezu s prirodom, a da su se kroz stres, zagađenost i zračenja razvile bolesti koje utiču na zdravlje stanovništva. Izgrađena na temeljima drevne istočnjačke prakse boravka i isceljenja u prirodi, grana preventivne medicine i ekoterapije, ˮShinrin Yokuˮ, prevenira i pomaže u zdravstvenim programima baziranim na boravku u prirodnim područjima, posebno u ambijentu šume. Na višestruke koristi boravka u šumama ukazali su: prof. dr Quing Li, predstavnik Nipon Medical School Hospital Tokio, Japan i podpredsednik Internacionalnog udruženja za šumsku terapiju – INFOM, Japan; Amos Clifford, osnivač Asocijacije za prirodnu i šumsku terapiju –  ANFT, USA; prof. dr Won Sop Shin, Univerzitet šumarskih nauka Chungbuk, Koreja; prof. dr M.Z. Karagüle, naučni radnik i predsednik Spa asocijacije iz Turske; dr Melani Adamek, osnivač Instituta ’Im Wald sein’ München, Nemačka; dr Gisela Immich, Univerzitet ˮLudwig Maximiliansˮ München, Nemačka; dr Dijana Vuletić, predstavnik Instituta za šumarstvo Jastrebarsko, Hrvatska; prim. dr Gorana Isailović, osnivač asocijacije MEDICAL SPA iz Beograda, Srbija i podpredsednik Udruženja za šumsku terapiju jugoistočne Evrope FTSEE; doc. dr Romana Lekić, Univerzitiet Edward Bernays Zagreb, Hrvatska; dr Jelena Farkić, član FTSEE; Martina Zorić, MSc, predstavnik Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu Univerziteta u Novom Sadu, Srbija i brojni drugi plenarni govornici.

Na poziv organizatora, skupu je prisustvovala predstavnica Fakulteta za primenjenu ekologiju ’Futura’ Univerziteta Metropolitan Beograd; doc. dr Marina Vukin, član internacionalnog udruženja za šumsku terapiju FTSEE i šumski  specijalista po INFOM metodi.

Sjedinjeni zajedničkim iskustvima i uvidom u nove pristupe nauci o životnoj sredini, na kraju skupa učesnici su zaključili da je bilo: ,,edukativno, inspirativno, terapeutski isceljujuće i šumski magično…ˮ.

Učesnici kongresa iz Srbije sa osnivačem internacionalnog udruženja za šumsku terapiju

ANFT – USA, Amosom Cliffordom

                 Povodom obeležavanja Internacionalnih dana šumske medicine, deo učesnika kongresa, zajedno sa osnivačem Internacionalnog udruženja za šumsku terapiju ANFT – USA, Amosom Cliffordom, nastavio je istraživački put u zaštićena prirodna područja i šume Srbije. U organizaciji asocijacije FTSEE iz Beograda, Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Privredne akademije iz Beograda, JP za gazdovanje šumama ,,Vojvodinašumeˮ Petrovaradin i Udruženja Milanovački etno velnes iz Gornjeg Milanovca, upriličena je poseta SP Arboretum Šumarskog fakulteta; Visokoj hotelijerskoj školi Beograd; SRP Obedska bara; opštini Gornji Milanovac, SP Stari hrast u Lunjevici i lokalitetu Svetinja u Jablanici.

   Sledeći poštovanje tradicije u skladu s prirodom, pozivamo vas da se na našem Fakultetu aktivno pridružite prikazanim programima terapije prirodom, kao inspirativnim oblastima primenjene ekologije…

Pozovite nas