Prvi dan na 11. jesenjem eko kampu na Velikom ratnom ostrvu

Studenti Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura su 09.10. učestvovali na jesenjem eko kampu na Velikom Ratnom ostrvu sa temom „Integralna zaštita kulturne i prirodne baštine Srbije“.
Nakon prelaska čamcem na ostrvo, studenti su saslušali kratko predstavljanje od strane predstavnika JKP „Zelenilo Beograd“. Nakon pauze i slobodnog vremena, održano je predavanje u sojenici, gde je Dejana Lukić, iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije, držala prezentaciju o integralnoj zaštiti kulturne i prirodne baštine. Saznali smo da orao belorepan ima svoje stanište na ostrvu i da se retko gde može naći u gradovima Evropa, jer je ova ptica osetljiva na buku. Na ovom predavanju saznali smo malo i o istoriji ovog ostrva i tome kako su ga koristili ljudi pre nas.
Odmah nakon Dejane, dr Ivana Jelić je govorila o upravljanju zaštićenim područijima, koji je jedan od najefikasnijih načina zaštite predela u kojima je priroda ostala sačuvana. Saznali smo šta je IUCN (International Union for Conservation of Nature) i kako se njihov sistem za zaštitu prirode razlikuje od našeg. Pomenuto je da je samo 6.38% teritorije Srbije zaštićeno, ali da se planira da do 2020 to bude bar 12%, dok je u globalno zaštićeno 14% kopnenih površina i 3.41% morskih ekosistema.
Nakon slobodnog vremena i pauze za ručak ponovo smo se okupili, ovog puta sa dr Mirjanom Šijačić Nikolić sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sa kojom smo otišli u obilazak i razgovarali o ponovnom pošumljavanju ostrva. Pokazane su nam razne ugrožene i zaštićene vrste drveća koje su uspele da se održe na ostrvu, kao i one koje su ponovno zasađene u cilju održavanja bogatog biljnog sveta na Velikom Ratnom ostrvu.

Nađa Đorđević

[st_gallery gallery=“9252,9253,9255,9254,9256″ size=“portfolio-three“ columns=“3″ lightbox=“yes“]

Pozovite nas