Studenti Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura su 09.10. učestvovali na jesenjem eko kampu na Velikom Ratnom ostrvu sa temom „Integralna zaštita kulturne i prirodne baštine Srbije“.
Nakon prelaska čamcem na ostrvo, studenti su saslušali kratko predstavljanje od strane predstavnika JKP „Zelenilo Beograd“. Nakon pauze i slobodnog vremena, održano je predavanje u sojenici, gde je Dejana Lukić, iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije, držala prezentaciju o integralnoj zaštiti kulturne i prirodne baštine. Saznali smo da orao belorepan ima svoje stanište na ostrvu i da se retko gde može naći u gradovima Evropa, jer je ova ptica osetljiva na buku. Na ovom predavanju saznali smo malo i o istoriji ovog ostrva i tome kako su ga koristili ljudi pre nas.
Odmah nakon Dejane, dr Ivana Jelić je govorila o upravljanju zaštićenim područijima, koji je jedan od najefikasnijih načina zaštite predela u kojima je priroda ostala sačuvana. Saznali smo šta je IUCN (International Union for Conservation of Nature) i kako se njihov sistem za zaštitu prirode razlikuje od našeg. Pomenuto je da je samo 6.38% teritorije Srbije zaštićeno, ali da se planira da do 2020 to bude bar 12%, dok je u globalno zaštićeno 14% kopnenih površina i 3.41% morskih ekosistema.
Nakon slobodnog vremena i pauze za ručak ponovo smo se okupili, ovog puta sa dr Mirjanom Šijačić Nikolić sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sa kojom smo otišli u obilazak i razgovarali o ponovnom pošumljavanju ostrva. Pokazane su nam razne ugrožene i zaštićene vrste drveća koje su uspele da se održe na ostrvu, kao i one koje su ponovno zasađene u cilju održavanja bogatog biljnog sveta na Velikom Ratnom ostrvu.

Nađa Đorđević

Podeli na društvenim mrežama!!!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail