Prva Evropska GREEN konferencija

Fakultet za primenjenu ekologiju FUTURA bio je suorganizator međunarodnog ekološkog skupa „Prva evropska GREEN konferencija“ (EGC 2023), koji je održan prethodne nedelje u Vodicama – Hrvatska.

Cilj konferencije bila je razmena znanja i povezivanje naučnika i stručnjaka iz oblasti zaštite životne sredine, na multidisciplinarnom i transdisciplinarnom nivou. Prezentovana su naučna i stručna dostignuća učesnika skupa usmerena ka iznalaženju rešenja za ublažavanje posledica klimatske krize, energetskoj tranziciji i prelasku na cirkularnu ekonomiju te ostvarenju UN-ovih ciljeva održivog razvoja (SDG) i Evropskog Zelenog plana.

Predsednik Organizacionog odbora EGC 2023 bila je prof. dr Mirna Habuda Stanić, sa Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta „Josip Juraj Štrosmajer“ u Osijeku. Konferenciju je službeno otvorila Andrea Strachinescu, član Evropske komisije i voditelj Odeljenja za energetiku, nove tehnologije i inovacije pri Glavnoj upravi za pomorstvo i ribarstvo. Nakon plenarnih predavanja uglednih svetskih naučnika, na konferenciji je prezentovano preko 300 naučnih i stručnih radova, u čijoj izradi je učestvovalo preko 800 autora. Na skupu je saopšten i naučni rad grupe autora Fakulteta za primenjenu ekologiju FUTURA, uz promociju programa osnovnih, master i doktorskih akademskih studija, i isticanje vizija, ciljeva obrazovanja i poslovanja naše institucije.

Kao inicijator i ključno lice ovog impozantnog okupljanja, prof. dr Habuda Stanić istaknula je, po završetku konferencije, neizmeran značaj saradnje i partnerstva sa akademskim zajednicama iz regiona, u cilju unapređenja visokoškolskog obrazovanja sadašnjih i budućih naraštaja i obezbeđenja uspešne zelene tranzicije. Završetak konferencije obeležen je posetom jednom od najvećih nacionalnih parkova ovog dela Evrope, čuvenom NP ’Krka’.

Organizatori su bili Međunarodno udruženje naučnika i stručnjaka za zaštitu prirode (IAESP) i Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta „Josip Juraj Štrosmajer“ u Osijeku, Hrvatska.

Prof. dr Mirna Habuda Stanić, predsednik Organizacionog odbora EGC 2023

Irena Franjić, stručni saradnik ’Hrvatske šume’ d.o.o. Zagreb

i doc. dr Marina Vukin, Fakultet za primenjenu ekologiju ’ Futura’ Beograd

 

 

Pozovite nas