Privredna komora Beograda, 26. januar – Svetski dan obrazovanja u oblasti zaštite životne sredine

Povodom obeležavanja Svetskog dana obrazovanja o zaštiti životne sredine, u organizaciji Privredne komore Beograda i Fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura“, organizovan je dogadjaj pod nazivom „Zelena zanimanja“.

Glavna tema ovog skupa bili su novi obrazovni profili u domenu zaštite životne sredine nastali kao odgovor na potrebe prakse. O trenutnom stanju i potrebi za multidisciplinarnim i integralnim pristupima u rešavanju trenutnih izazova govorili su predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine, Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine i Privredne komore Srbije. Takođe, prisutnima je predstavljen najnoviji katalog zelenih zanimanja o kojima su govorili univerzitetski profesori: prof. dr Mirjana Bartula i prof. dr Boris Vakanjac.

U susret otvaranju poglavlja 27 pristupa EU, tokom čije implementacije je planirano značajno unapređenje životne sredine Srbije, ističe se potreba za jačanjem institucionalnih i organizacionih kapaciteta u ovoj oblasti. Institucionalni kapaciteti, kao i ostali sistemi upravljanja, svoju efikasnost i efektivnost temelje na ljudskom resursu. Prema tome, pravilno kvalifikovan kadar, u skladu sa globalnim i nacionalnim trendovima, prepoznat je kao jedan od osnovnih preduslova za razvoj oblasti unapređenja, održanja i zaštite životne sredine.

[st_gallery gallery=“7279,7278″ size=“portfolio-two“ columns=“2″ lightbox=“yes“]

Pozovite nas