Predstavnici Future na predstavljanju ruske korporacije ROSATOM

Predstavnici Fakulteta Futura prodekanka za nauku Milena Rikalović, docentkinja Ivana Jelić i saradnik u nastavi Aleksandar Kostić prisustvovali su 3.9.2018. predstavljanju ruske državne korporacije “Rosatom” u Privrednoj komori Srbije.

Na ovom događaju okupljenima je predstavljena korporacija „Rosatom“ koja je angažovana u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe, srpskih kompanija, naučno-istraživačkih organizacija i državnih institucija prikazala svoje projekte i plan nastupa na tržištu Srbije. Kao takva, lider je u razvoju inovacija u primeni atomske energije u mirne svrhe, pre svega u oblastima energetike, medicine, poljoprivrede i industrije.

Pored svoje glavne delatnosti, Rosatom ima multidisciplinaran pristup na tržištu u oblastima  elektrotehnike, medicine, mašinogradnje, IT, poljoprivrede, robotike ali i korišćenja obnovljivih izvora energija. „Rosatom“ posluje na pet kontinenata u preko 50 zemalja, zapošljavajući 250.000 ljudi u preko 330 preduzeća, i upravlja sa čak 37 nuklearnih postrojenja širom Rusije, sa 133 milijarde dolara unapred ugovorenih nuklearnih projekata za narednih 10 godina.

Razmatrane su mogućnosti za saradnju privrednog sektora Srbije i Rusije u oblasti tehnologija radijacione i nuklearne medicine, kompleksne modernizacije trenutno raspoloživih energetskih potencijala Srbije, korišćenja kolektora energije, digitalnih rešenja za infrastrukturu i proizvodnju i tehnologije prečišćavanja vode.

[st_gallery gallery=“10975,10978,10977,10980,10981,10982″ size=“tree“ columns=“3″ lightbox=“yes“]