Poljoprivreda ne sme biti socijalna kategorija – eseji profesora Future

Dozvoljeno mišljenje – eseji profesora Future

 

Poljoprivreda ne sme biti socijalna kategorija

Piše: Nada Kosanović

Država konačno mora prestati da gleda na polјoprivredu kao na socijalnu kategoriju, te da odluči šta s njom želi.Dok su subvencije u susednim državama od 150 do 300 evra, kod nas su od 30 do 50 evra po hektaru, dok se u svetu navodnjava 17 odsto obradivih površina, kod nas samo tri.S druge strane, kako piše u studiji SANU, kod nas je od 30 do 50 odsto posejane pšenice ona „sa tavana“, a naše trenutno stočarstvo je na nivou 1910. godine.Istovremeno navode da je
Strategija razvoja polјoprivrede koju je 2014. godine usvojila Vlada rađena na netačnim podacima i odatle te nelogične i besmislene projekcije razvoja. Ono što stručnjaci planiraju još nije postigla nijedna zemlјa. Od 2000. godine do danas imali smo 13 ministara polјoprivrede, svaki je obećavao da će navodniti milion hektara njiva, da je svaki od njih to uradio na barem 10.000 hektara, već bismo imali nešto, tvrde iz Akademskog odbora za selo i Naučnog društvo ekonomista Srbije.
Prema strategiji koju je usvojila Vlada, planira se da polјoprivredni rast u Srbiji do 2024. godine bude čak 9,19 odsto godišnje, a u pesimističnijoj varijanti 6,1 odsto. U prvoj godini primene strategije, polјoprivreda je imala pad od osam odsto, sledeće godine u odnosu na taj pad bilo je povećanje od osam odsto, a 2018. godine je zabeležen pad od čak 11 odsto. Najave političara da ćemo u Kinu izvesti 500.000 tona junetine, dok ukupno godišnje proizvedemo oko 75.000 tona, zvuče smešno. Prošle godine smo izvezli samo 300 tona bebi bifa, a samo 1990. Srbija je izvezla 30.000 tona ovog visokokvalitetnog mesa.
Na putu ka razvoju, mi smo demografski u velikom problemu.. U 86 procenata sela broj stanovnika se smanjuje, a od 4.700, oko 1200 sela nestaje, svako četvrto!
Međutim, da bi se polјoprivreda pomerila sa “mrtve tačke“ njoj se mora pristupiti sveobuhvatno i sistemski.
Mi u našoj polјoprivredi imamo malo proizvoda sa dodanom vrednošću. Međutim, ne smemo odustati, još uvek imamo dovolјno potencijala. Ako te potencijale ne iskoristimo, ostaćemo izvoznik jeftinih sirovina. Ukoliko se budućnost polјoprivrede ne definiše u što kraćem periodu i ne kreira jasna nacionalna politika nećemo se izboriti sa konkurentnošću tržišta, obnovlјivim izvorima energije, zaštitom prirode, demografskim problemima..
Ono što je danas alarmantno je poblem sve većeg siromaštva stanovništva, koji za hranu i bezalkoholna pića može dnevno izdvojiti samo 2,2 evra, što nas stavlјa na dno svih socijalnih lestvica.
Mali pomak bi bio kada bi se u najnerazvijenijim područjima stimulisala polјoprivredna proizvodnja i razvoj novih gazdinstava u devastiranim područjima Srbije. Da mladi lјudi na selu steknu šansu i kreiraju nove prilike.