Okrugli sto „Ekonomija resursa“ u Jagodini

 EDIT inovaciono-poslovni inkubator organizovao je prvi u nizu okruglih stolova na temu ekonomije životne sredine. Prvi okrugli sto, pod nazivom „Ekonomija resursa“ održan je 20. 06.2016. u Kulturnom centru u Jagodini. Okrugli sto, okupio je dvanaest stručnjaka iz različith oblasti koji dele svoje interesovanje i rade u oblasti ekonomije životne sredine. Uvodnu reč imao je prof. dr Jordan Aleksić koji je ekonomiju resursa nazvao nultom ekonomijom, odnosno osnovnom ekonomijom koja je suuštinska i jedina može pružiti samoodrživa radna mesta.

 Moderator ovog okruglog stola bio je dr Zlatko Dragosavljević, koji je dao okvir za diskusiju kroz pitanja o tome šta su resursi u vremenu i kroz istoriju, šta su resursi danas i ko ima nadležnost nad resursima. Diskusija je počela pitanjem naležnosti nad resursima, odnosno zbog čega lokalna samouprava može upravljati budžetom, ali ne i zelenim fondovima. Učesnici okruglog stola razgovarali su o ekonomskom kružnom toku u svetlu ekološkog kružnog toka i diskutovali o privatizaciji u Srbij. Odnosno, kako u osnovi privatizacije cemetara ne postoji ono najbitnije – resurs laporca i krečnjaka.

 Značaj prirodnih resursa ogleda se u ekonomskom napretku jednog društva. Ugalj je za Srbiju od strateškog interesa, jer se 80% energije dobija iz uglja, što ukazuje na potrebu za očuvanjem energetskih preduzeća. Pored ovih tema, govorilo se i o zemljištu kao resursu i napravljena je paralela između subvencija za proizvodnju hrane u EU i u Republici Srbiji. Zaključak je bio da je neophodna decentralizacija naležnosti nad prirodnim resursima, kako bi se moglo održvo upravljati njima.

[st_gallery gallery=“5213,5210,5209,5214,5212,5211″ size=“portfolio-three“ columns=“3″ lightbox=“yes“]