Održani javnih časovi i okrugli stolovi širom Srbije povodom Svetskog dana obrazovanja o zaštiti životne sredine

Fakultet za primenjenu ekologiju Futura organizovao je u petak 25.1.2019. nekoliko javnih časova u gradovima širom Srbije, kao i centralni događaj – okrugli sto u Privrednoj komori Srbije, u Beogradu, povodom obeležavanja Svetskog dana obrazovanja o zaštiti životne sredine. Glavna tematika ovih događaja bilo je ozelenjavanje obrazovanja i potreba za revolucijom obrazovnog sistema.

U radu okruglog stola, u Privrednoj komori Srbije, učestvovali su predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, UNDP-a, Privredne komore Srbije i drugih naučnih ustanova. Skup je bio prilika da se promoviše značaj ozelenjavanja edukacije, prepoznaju činioci za organski razvoj procesa učenja i daju preporuke za donosioce odluka. Tokom diskusije razgovarano je o tome koliko smo ekološki osvešćeni i edukovani o vrednostima i očuvanju prirodnih resursa, šta su ciljevi zelene edukacije i gde se nalazimo u ovom trenutku, da li kroz koncept cirkularne ekonomije možemo podići stručne kapacitete i koje su sistemske barijere, mogućnosti, preporuke i koraci u uspostavljanju novog sistema obrazovanja u Srbiji? Na sva ova pitanja, učesnici skupa su imali samo jedan odgovor – kompleksno, ali moguće!

Istovremeno sa održavanjem okruglog stola, profesori i asistenti Fakulteta Futura održali su niz javnih časova u školama i obrazovnim centrima širom Srbije. Docentkinja Ivana Jelić i Koordinatorka Centra za karijerno vođenje studenata Nikoleta Cesnak, održale su predavanje u Tehničkoj školi ,,23. Maj“ u Pančevu, đacima završne četvrte godine smerova Tehničar za zaštitu životne sredine i Tehničar za reciklažu. Asistent Slobodan Stefanović održao je javni čas u Poljoprivredno-hemijskoj školi u Obrenovcu, dok su Goran Knežević i Miloš Nikolić koncept ozelenjavanja obrazovanja predstavili pred više od sto pedeset učenika u Centru za stručno usavršavanje u Šapcu. Tokom ovih javnih časova predstavljena je važnost ekološke edukacije u borbi protiv ekoloških problema. 

Na javnom času u Kraljevu, učenicima Poljoprivredno-hemijske i Šumarske škole, obratili su se predstavnica Odseka za zaštitu životne sredine Ranka Mirković, kao i predstavnici Future, profesor Jordan Aleksić i Dušan Jakovljević. Profesor Aleksić je istakao potrebu prilagođavanja obrazovnog sistema ljudima koje obrazujemo, naglašavajući da je čovek tvorac svog okruženja za šta je potrebno funkcionalno obrazovanje.

Nastavak aktivnosti povodom obeležavanja Svetskog dana obrazovanja o zaštiti životne sredine predviđene su za subotu u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica.

[st_gallery gallery=“11928,11926,11927,11920,11919,11918,11917,11910,11909,11908,11907,11903,11901,11900,11898,11897,11896,11895,11894,11893″ size=“portfolio-four“ columns=“4″ lightbox=“yes“]

Pozovite nas