31, Maj 2018 godine u  Naučno tehnološkom parku, Beograd održana je naučna konferencija OD ZELENE KA PLAVOJ EKONOMIJI u organizaciji Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura.

Učesnici naučne konferencije bili su predstavnici naučne zajednice i aktivisti The Blue Economy asocijacije, Zeri i drugih ekoloških inicijativa, čija je misija razvoj privredne aktivnosti sa zero emisijom, energetski neutralnom i zainteresovani predstavnici obrazovne, naučne i privredne zajednice.

Predstavnici univerziteta i fakulteta koji izučavaju ekologiju:

Govornici

 1. Univerziteta iz Pečuja
 2. Univerziteta iz Alande, Švedska
 3. Univerziteta iz Milana

Gosti

 1. Ecological University of Bucharest, Ecology and Enviromental protection faculty
 2. Faculty of Enviromental Sciences, Česka
 3. Tecnical University of Varna, Faculty of Marine Sciences and Ecology
 4. University from Blagoevgrad

 

Na konferenciji su predstavljeni tehnološki modeli koji mogu dovesti do profitabilnih poslovnih rešenja, uz očuvanje životne sredine, naročito usvajanjem i prilagođavajem tehnologije za korišćenje otpada i efikasno upravljanje resursima. Ovi programi mogu biti podjednako korisni i za velika, srednja, mala i mikro preduzeća i oni su generatori novog zapošljavanja kroz kreiranje zelenih poslova.

 1. Ceremonija potpisivanja Sporazuma o saradnji University of Blagoevgrad ,,South West University Neofit Rilski,, Prof. dr Metodi Valchkov i prof. dr Jordan Aleksić

 1. Državni sekretar Branislav Blažić, pozdravna reč

 1. Pozdravna reč dekana Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura prof. dr Jordana Aleksića

 1. Arhitektura inspirisana prirodom – Dr Anders Nyquist 

     5. Principi plave ekonomije –  Dr Tibor Kiss

     6. Plavi koktel

     7. Sistemski dizajn: Šta to znači? – Dr Dario Tosso

 1. Open source kao temeljni princip Plave ekonomije –  Dr Svetozar Krstić 

     9. “Ekofungi BE alive” – Mr Ivanka Milenković

    10. “Bless of limitation” – Dr Jovana Vunduk 

 
Drugog dana konferencije „Od zelene ka plavoj ekonomiji“ profesor Anders Nikvist i jedan broj učesnika posetili su u zaštićenom prirodnom dobru Bojčinska šuma, mesto gde je otpočela realizacija projekta budućnosti inspirisanog prirodom i tradicijom u gradnji namenskih objekata.
 
Profesori predavači po pozivu na konferenciji iz Švedske, Mađarske i Italije, posetili su zatim Specijalni rezervat prirode Zasavica, gde su upoznati sa potencijalima ovog zaštićenog prirodnog dobra i njegovom značaju za očuvanje biodiverziteta, autohtonih vrsta i tradicionalnih vrednosti. Zvanična poseta drugog dana konferencije je završena na oglednom polju Fakulteta Futura u Noćaju.

 
Podeli na društvenim mrežama!!!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail