Održana dva okrugla stola u okviru projekta “Doprinos održivom razvoju Raškog i Moravičkog okruga kroz razvoj zelenog aktivizma na lokalnom nivou“

Predstavnici Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura učestvovali su, u utorak 4.11.2019. na dva okrugla stola, u Kraljevu i Čačku, održana u okviru projekta “Doprinos održivom razvoju Raškog i Moravičkog okruga kroz razvoj zelenog aktivizma na lokalnom nivou“.

U prostorijama Regionalnog centra za civilnu zaštitu u naselju Rudno, kod Kraljeva, održan je okrugli sto o temi “Mehanizmi i efekti primene savremenih rešenja u oblasti upravljanja otpadnim vodama  i građanskog aktivizma”. Tokom okruglog stola o mehanizmima bioprečišćavanja otpadnih voda i inovacionim modelima bioprečistača koji se mogu primeniti u ruralnim sredinama, govorila je doc dr Sunčica Vještica. U diskusiji su učestvovali predstavnici 8 lokalnih samouprava sa područja sliva Zapadne Morave i predstavnici civilnog sektora. Nakon uvodnih izlaganja, predstavljanja primera dobre prakse iz naselja u Austriji i izgrađenih bioprečistača u Srbiji, koja je izazvala veliko interesovanje učesnika, pokrenuta je diskusija o tehničkim detaljima funkcionisanja sistema i biljnim vrstama koje imaju remedijacione karakteristike.

Okrugli sto o temi tretmana otpadnih voda i revitalizacije eutroficiranih akvatičnih ekosistema održan je u prostorijama Naučno-tehnološkog parka u Čačku.  Moderatori okruglog stola prof. dr Jordan Aleksić i M.Sc Goran Knežević predstavili su inovacione modele ekosistemskih procesora, ekosistemki procesor za tretman otpadnih voda u SRP Zasavica i inovacioni model Akvatičnog reanimacionog procesora (ARP). Veliko interesovanje učesnika okruglog stola rezultiralo je konstruktivnom respravom o mogućnosti primene ovakvih rešenja i na prostorima lokalnih mesnih zajednica.

[st_gallery gallery=“13803,13804,13805,13806,13807,13808,13809,13810,13811″ size=“portfolio-four“ columns=“4″ lightbox=“yes“]

Pozovite nas