Ekologija i zaštita životne sredine: Šansa za nova radna mesta

Sremska Mitrovica – Fakultet za primenjenu ekologiju „Futura“ iz Beograda u Gradskoj kući je organizovao skup pod nazivom „Nova zelena zanimanja“. Cilj skupa je usmeravanje mladih na samom početku profesionalnog opredeljivanja i promocija kataloga „Nova zelena zanimanja“.
 
 

“U okviru profesionalne orjentacije za učenike završnih godina srednjih škola organizovaćemo prezentacije visokoškolskih ustanova kako bi smo im pomogli u odabiru njihovih budućih profesija. Današnja prezentacija se odnosi na nove smerove koje nudi ova ustanova, tzv. “zelene smerove” iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine”, rekla je Svetlana Milovanović zamenica gradonačelnika Sremske Mitrovice.

shared via sirmiuminfo.rs image share

Prezentaciji su prisustvovali učenici Prehrambeno-šumarske i tehničke škole iz Sremske Mitrovice i Mitrovačke gimnazije.

shared via sirmiuminfo.rs image share

“Razgovaramo sa učenicima srednjih škola o mogućnostima zapošljavanja u oblasti zaštite životne sredine i obrazovanja iz te oblasti. Ova oblast je interesantna jer nije kao neke fundamentalne nauke gde vi izučavate samo prirodne ili samo društvene nauke. Zaštita životne sredine zahteva integrativni i multidisciplinarni pristup i to je ono što obrazovanje u oblasti zaštite životne sredine razlikuje od drugih. Studenti se osposobljavaju da steknu osnove i ekonomije i prava i politike, uz znanje iz prirodnih nauka. Važno je sa mladima razgovarati o novim, “zelenim radnim mestima” zato što Evropa njih vidi kao mogućnost za nove biznise. Otvaraju se velike mogućnosti gde se kombinuje ekonomija sa održivošću , zatim sa zaštitom životne sredine. Ta nova zanimanja su uglavnom analitičarska mesta , za zaštitu životne sredine, upravljanje prirodnim resursima, ekonomija životne sredine, procene rizika u životnoj sredini, i to su neki od obrazovnih profila koji će se sve više tražiti”, rekla je Sonja Avramović saradnik u nastavi Fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura“.

shared via sirmiuminfo.rs image share

Gradska uprava za obrazovanje podržala je organizaciju skupa.

shared via sirmiuminfo.rs image share

Izvori:
Sirmiuminfo 
Ozon
Sremskomitrovački portal

Pozovite nas