Konferencija o održivom razvoju “Serbia Goes Green”

Četrnaest studenata III godine Fakuleta Futura, prisustvovalo je u petak 22.4.2016. godine konferenciji o održivom razvoju “Serbia Goes Green” povodom obeležavanja Dana planete.

Konferenciju je otvorio ministar energetike Aleksandar Antić istaknuvši da je zelena energija neophodna u Srbiji. Tom prilikom su se obratili i državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i životne sredine Stana Božović, ambasador Švedske u Srbiji Christer Asp kao i ambasadorka Indije Narinder Chauhan.

Tom prilikom studenti su imali priliku da učestvuju na pet panel diskusija i studija slučaja, razgovaraju o zelenoj energiji i investicionom potencijalu kroz obnovljive izvore, energetski efikasnim zgradama, reciklažnoj industriji u Srbiji, biomasi i biogasu, globalnom zagrevanju.

Na prvom panelu čija je tema bila „Zelena energija:šansa ili obaveza?“ govorili su

  • Miloš Colić, direktor New Energy solutions, Vetropark Kovačica,
  • Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine,
  • prof.  dr  Boris Dumnić, docent Centra za obnovljive energije FTN Novi Sad.

Drugi panel bio je posvećen energetski efikasnoj gradnji sa primerom zgrada u Šapcu o kojima  je pričala Ljiljana Jovanović, direktorka JP Stan.

Tema trećeg panela bila je „Reduce, Reuse, Recycle: Reciklažna industrija u Srbiji“. Učesnici ovog panela bili su:

  • Kristina Cvejanov, predsednik Srpske asocijacije reciklera ambalažnog otpada,
  • Ana Petrović-Vukićević, Udruženje reciklera Srbije,
  • Slobodanka Stamenić, Centar za Reciklažu, Beograd i
  • Snežane Lekić Rašović, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ
  • Siniša Mitrović, savetnik za životnu sredinu Privredne komore Srbije, koji je istakao da postoje procene da gubimo 50 miliona evra na nesanitarne deponije svake godine.

Četvrti panel bio je posvećen diskusiji o biomasi i biogorivu o čemu je govorio direktor Victoria Grupe, Aleksandar Radojević.

Na poslednjoj, petoj panel diskusiji bilo je reči o rešavanju problema industrijskog otpada i otpadnih voda.  Održan je i jedan interaktivna studija slučaja, čiji je organizator bila kompanija Marbo Product. Tema studije, bila je: „Inovativna ekološka rešenja kompanije Marbo Product”.

Na konferenciji je osim studenata učestvovalo još 200 profesionalaca – predstavnika kompanija iz oblasti obnovljivih izvora, održivog razvoja i zaštite životne sredine, predstavnici države, profesionalci iz oblasti komunikacija, medija, marketinga.

[st_gallery gallery=“4897,4898″ size=“portfolio-two“ columns=“2″ lightbox=“yes“]

Pozovite nas