Konferencija: Brownfield investicione lokacije – ekoremedijacioni modeli i ekonomska valorizacija

U utorak, 24. oktobra 2017. godine, u Regionalnoj privrednoj komori u Kraljevu, održana je šesta naučna nacionalna konferencija sa međunarodnim učešćem pod nazivom Brownfield investicione lokacije – ekoremedijacioni modeli i ekonomska valorizacija. Nosilac organizacije skupa je Fakultet za primenjenu ekologiju Futura, Univerziteta Singidunum u saradnji sa Institutom za bioekonomiju, održivu poljoprivredu i primenjenu ekologiju, Beograd i Evropskim pokretom za Srbiju, Kraljevo, a uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Konferenciji su prisustvovali ljudi iz Gradske uprave Grada Kraljeva, obrazovno-naučnih institucija, nevladinih organizacija, JKP Vodovod Kraljevo i drugih javnih preduzeća i privrede. Konferenciju je otvorio prof. dr Jordan Aleksić, dekan Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura i u svom prvom obraćanju ukazao na neophodnost revitalizacije brojnih brownfield lokacija u Srbiji, što je bio osnovni motiv za organizaciju ovog skupa. Učesnicima skupa se obratila i zamenica gradonačelnika Grada Kraljeva Marica Mijajlović, koja je posebno istakla zahvalnost organizatorima konferencije što su odabrali da u Kraljevu organizuju ovakav skup.

Nakon uvodnih obraćanja, konferencija je realizovana kroz tri sesije, tri okrugla stola. Prof. dr Boris Vakanjac sa Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura je otvorio prvu sesiju predstavljajući učesnicima mogućnosti primene GIS alata i metodologiju izrade baza podataka ekoloških profila brownfield lokacija u GIS-u. Aleksandar Avramović iz Gradske uprave Grada Kraljeva je učesnike konferencije upoznao sa  rezultatima praktične primene GIS alata na području Kraljeva. U okviru druge sesije prof. dr Gordana Dražić sa Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura je govorila o modelima ekoremedijacije brownfield lokacija i rezultatima istraživanja u okviru projekta koji finansira ministarstvo pod nazivom “Ekoremedijacija degradiranih prostora produkcijom agroenergetskih useva”. MSc Slobodan Stefanović sa Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura je prisutne upoznao sa inovativnom metodom mikoremedijacije. Doc. dr Zlatko Dragosavljević i doc. dr Svetozar Krstić sa Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura su u okviru treće sesije govorili o ekonomskoj valorizaciji brownfield lokacija. Dr Zlatko Dragosavljević je učesnike upoznao sa metodologijom procene ekološke štete. Deo svog velikog iskustva u revitalizaciji brownfield lokacija sa učesnicima konferencije podelio je Titomir Obradović ispred preduzeća Expert Inženjering d.o.o. Završnu reč dala je Mirjana Prodanović iz Evropskog pokreta za Srbiju Kraljevo, pri čemu je posebno ukazala na značaj davanja većih ovlašćenja lokalnim samoupravama u rešavanju problema revitalizacije brownfield lokacija.

Zahvaljujemo se Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, partnerima, Institutu za bioekonomiju, održivu poljoprivredu i primenjenu ekologiju i Evropskom pokretu za Srbiju Kraljevo, kao i svim učesnicima konferencije.

[st_gallery gallery=“9376,9377,9380,9382,9383,9386,9388,9387,9389,9390,9391″ size=“portfolio-four“ columns=“4″ lightbox=“yes“]

Pozovite nas