GOSTUJUĆE – MOTIVACIONO PREDAVANJE CIRKULARNA EKONOMIJA

U utorak, 06. novembra 2018. godine, studenti Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura, koji slušaju predmet Upravljanje resursom otpada, imali su priliku da slušaju izlaganje prof. Dušana Jakovljevića na temu Cirkularna ekonomija i zatvaranje petlje.  

Cirkularna ekonomija podrazumeva instrument za realizaciju ciljeva održivog razvoja i predstavlja tranziciju linearnog modela privrede i proizvodnje u cirkularni, tj. kružni model koji odgovara prirodnom ciklusu transformacije i kruženja materije u prirodi.

 Porastom broja stanovnika na planeti Zemlji, uz iščekivanje još većeg porasta, umnožavaju se i ljudske potrebe, a na taj način i aktivnosti i procesi zagađivanja koji predstavljaju ,,nužno zlo“. U prirodi otpad kao takav ne postoji jer svaki produkt i nusprodukt razlaganja ima određenu funkciju u životnoj sredini. Ulogom čoveka i razvojem nauke i tehnologije, stvorene su veštačke materije (plastika, staklo, hemikalije, beton, i dr.), koje priroda, kao takve ne prepoznaje i prema tome ne razlaže ili razlaže vrlo sporo.

Svet je u krizi! Početak 2018. godine obeležen je alarmantom porukom šefa svetske diplomatije, Generalnog sekretara UN Antonija Gutereša koji je izdao ,,Crveni alarm za ceo svet“. Podizanje temeprature sa ,,planiranih“ +1,5 ºC na +2 ºC znači:

  • Podizanje nivoa okeana za 50 cm umesto 10 cm,
  • Potpuno topljenje Arktika jedanput godišnje umesto jednom u sto godina i sl.

Cirkularna ekonomija može doprineti redukovanju emisija gasova sa efektom staklene bašte, na taj način i ublažavanju klimatskih promena i njihovom prilagođavanju, uštedi neobnovljivih prirodnih resursa, kao i povećanju količine hrane, uz smanjivanje nastanka otpada. Na ovaj način otpad se tretira kao korisan ostatak koji se kružno može upotrebiti i na taj način postiže se zatvaranje petlje. Primeri dobre prakse pokazuju u svetu da cirkularna ekonomija može i te kako doprineti ekonomskom razvoju zemlje, uz ostvarivanje zaštite životne sredine.

[st_gallery gallery=“11512,11509,11508,11510″ size=“portfolio-four“ columns=“4″ lightbox=“yes“]

 

Pozovite nas