Gimnazijalci E-Gimnazije iz Novog Sada učestvovali u radu III radionice u okviru projekta „Analiza potencijala korišćenja obnovljivih izvora energije na teritoriji grada Novog Sada“

U interesantnom ambijentu novosadske E-Gimnazije, 15.10.2018. održana je treća, poslednja, radionica na projektu „Analiza potencijala korišćenja obnovljivih izvora energije na teritoriji Grada Novog Sada“. Radionica je organizovana za učenike četvrtog razreda u okviru izbornog predmeta Očuvanje prirodnih resursa. Maturanti su aktivno učestvovali u prepoznavanju mogućnosti za upotrebu obnovljivih izvora u energetske svrhe, ne samo na teritoriji grada u kome žive, već i okruženja. 
 
Osnovna znanja koja srednjoškolci poseduju o obnovljivim izvorima su iskorišćenje vode, vetra i sunca, dok o potencijalu biomase i geotermalne energije nisu imali dovoljno informacija. Radionica je bila prilika da im se približe pojmovi, kao što su: optimalna upotreba prirodnih resursa, šta su i kako se koriste obnovljivi izvori energije, energetska efikasnost i veza između očuvanja životne sredine i zdravlja ljudi.

Uz stručnu pomoć, gimnazijalci su saznali i šta njihov grad planira da uradi na unapređenju energetske strukture (rekonstrukcija SPENS-a; novi tržni centar Panorama; 100 solarnih, uličnih svetiljki; instalacije geotermalnih sondi u industrijskoj zoni).
 
Zainteresovani učenici su poručili da bi u budućnosti rado učestvovali u sličnim akcijama.
[st_gallery gallery=“11310,11309,11308,11307″ size=“portfolio-four“ columns=“4″ lightbox=“yes“]
 
 
 
Pozovite nas