FUTURA na konferenciji LIDERI TRANSFORMACIJE DRUŠTVA

Uz prisustvo ministara, predstavnika Evropske unije, Ujedinjenih nacija, međunarodnih organizacija, kompanija i velikog broja gostiju 19.novembra 2018. održana je Konferencija o održivom razvoju i curkularnoj ekonomiji

U organizaciji „Adria Medija grupe“, Konferencija „Lideri transformacije društva“ je okupila predstavnike najvećih multinacionalnih Kompanija u Srbiji, institucije i organizacije koje u svojim aktivnostima primenjuju i promovišu principe odgovornog poslovanja ili kreiraju ambijent kako bi ovakvi principi mogli da dobiju širu primenu. Zajednički cilj svih učesnika je edukacija građana Srbije i podizanje svesti o modelu i principima održivog razvoja i aktivnostima koje za cilj imaju sigurnu budućnost generacija koje dolaze.

Konferenciju su svojim uvodnim obraćanjima otvorili Slavica Djukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za za demografiju i populacionu politiku, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ambasador i šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrici kao i stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Karla Robin Herši koja se prisutnima obratila video porukom.

Direktorka Instituta FUTURA, doc.dr Sunčica Vještica, imala je ulogu moderatora na panelnoj diskusiji „Put ka evropskoj budućnosti Srbije“. Panel je otvorio ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, gdin Branislav Nedimović, koji je izjavio da bi predlog izmena Zakona o bezbednosti hrane koji sadrži sve tekovine Evropske unije trebao biti usvojen u martu 2019 u Skupštini Srbije, kada počne redovno zasedanje. To će omogućiti više donacija u vidu hrane i rešavanje problema građana Srbije koji nisu u mogućnosti da sebi priušte jedan obrok dnevno. Banke hrane u Srbiji je u 2018. godini donirala preko 1200 tona hrane građanima koji žive u siromaštvu a najveći donator je Delhaize Srbija.  


Biorazgradivi otpad čini 50 odsto otpada u komunalnom otpadu a ne zbrinjava se iako može biti ponovo upotrebljen. Što se tiče ambalaže, stav panelista je da mora da postoji produžena odgovornost proizvođača, koja je jedan od postulata cirkularne ekonomije.

Zaključak Konferencije je da model cirkularne ekonomije u svojoj osnovi ima eko dizajn proizvoda, kao i da ovaj model tehnogeni ostatak prepoznaje isključivo kao sirovinu i potencijal za dalju upotrebu, kako u energetske svrhe, tako i za dizajniranje novih proizvoda.

Izvor: Kurir.rs

 

Pozovite nas