Eco Expo 2015 – Konferencija

19. i 20. marta 2015. godine, u TC Stadion, održan je međunarodni sajam ekologije ECOExpo i dvodnevna konferencija “Cirkularna ekonomija i upravljanje otpadom – izazovi i perspektive za Republiku Srbiju”.
Cirkularna ekonomija podrazumeva reciklažu i vraćanje u upotrebu svih materijala iz otpada u privredu i u energetske svrhe. Ovaj koncept štedi resurse, energiju, stvara uslove za zdraviju i čistiju životnu sredinu, nova radna mesta u reciklažnoj industriji i profit. Potencijal za razvoj privrednog ambijenta u oblasti zelene ekonomije je ogroman, ali mu do sada nije posvećena dovoljna pažnja.
Konferenciju su organizovali Ministarstvo privrede i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine uz podršku nemačke vlade koju sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju-GIZ, Forum Srbija- Nemačka, Privredne komore Srbije i Privredne komore Zelene Srbije.

Na konferenciji su govorili čelni ljudi ove oblasti iz naše zemlje ali i inostranstva, tačnije Nemačke, koja je bila partner u organizaciji ovogodišnje konferencije. Na otvaranju, skupu se obratila ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković i rekla da je sistem cirkularne ekonomije zapravo efikasno upravljanje resursima, što je osnovni preduslov za održiv razvoj i podizanje konkurentnosti ekonomije.
Učešće na ovom skupu zabeležili su i predstavnici Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura, studenati master i doktorskih studija. Ivana Petrić, master student, pisala je zaključke održanih konferencija, a za štandom Privredne komore Srbije i Fakulteta Futura bili su studenti osnovnih studija Stefan Ivković, Iva Kanazir, Riana i Noela Šetić, s obzirom da se u okviru konferencije održavo i sajam ECO Expo.

[st_gallery gallery=“1677,1678″ size=“portfolio-two“ columns=“2″ lightbox=“yes“]

Pozovite nas