Drugi dan radionice „Climate Smart Innovation Challenge“ u organizaciji UNDP i Ministarstva zaštite životne sredine

Predstavnice Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura Dunja Nikolić i Sonja Avramović prisustvovale su u sredu 4. oktobra 2017. godine drugom danu radionice u okviru predstavljanja projekta Klimatski pametna Srbija, koji realizuju UNDP i Ministarstvo životne sredine. 
Miroslav Tadić iz UNDP predstavio je projekat, koji će trajati pet godina, a finansirra se iz Globalnog fonda za zaštitu životne sredine, preko Vlade Švajcarske i Vlade kraljevine Švedske. projekat je baziran na izazovima i ima za cilj stvaranje partnerstava i mreža između lokalnih samouprava, naučno-obrazovnih institucija i privrede. Tema projekta je smanjenje emisija gasova staklene bašte, a budžet se dodeljuje najinovativnijim idejama. Pored finansijske podrške, odabrane ideje dobiće dalju podršku za razvoj, kroz rad u inkubatoru i sa mentorom. 
Miloš Došen predstavio je primere dobre prakse iz sveta, odnosno projekte koji su već realizovani i tiču se direktno smanjenja emisija gasova staklene bašte. Glavne oblasti delovanja su transport i mobilnost; energija, energetska efikasnost i OIE; poljoprivreda; unapređenje života u gradovima; i upravljanje otpadom. Na listi primera dobre prakse, našao se i projekat iz Srbije – Baštalište koji pruža stanovnicima Beograda mogućnost da u gradu uzgajaju povrće na malim parcelama i obezbede svojim porodicama sezonsku i zdravu hranu. 
 
U drugom delu dana realizovana je radionica, gde su učesnici u grupama kreirali inovativna rešenja za kritične oblasti u njihovim lokalnim samoupravama. Svaki tim smislio je nekoliko ideja u skladu sa zahtevima projekta, a zatim sa članovima UNDP diskutovao o prijemčivosti tih ideja. Cilj radionice bio je da se polaznicima simulira proces aplikacije i da im se predoči šta će se očekivati od poslate projektne ideje.   
[st_gallery gallery=“9209,9210″ size=“portfolio-two“ columns=“2″ lightbox=“yes“]
 
Pozovite nas