Drugi dan letnje škole o bioekonomiji u Solunu

Nastavnici i studenti Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura tokom drugog dana letnje škole o bioekonomiji imali su prilike da obiđu školsko, poljoprivredno, dobro organizovano kao odličan cirkularni model poslovanja. Školska ekonomija se prostire na površini od 70 ha, a rad na gazdinstvu je poveren studentima koji se obučavaju da stečena znanja u okviru diplomskih i master radova primene u praksi. Fakultet poseduje savremene laboratorije za fizičko-hemijske, mikrobiološke analize, kao i laboratorije za molekularnu biologiju, genetski inženjering i ispitivanje zemljišta. 

Poslepodnevna predavanja su obuhvatila procese nastajanja ambalažnih materijala na bazi biomase, dostupne modele procene životnog veka proizvoda (LCA) za bioproizvode i predstavljanje rezultata istraživanja organizatora škole u domenu upravljanja i dalje primene agrootpada. Ovi rezultati pokazuju da nove biotehnologije povećavaju osnovnu cenu proizvoda, ali je osnovni benefit u smanjenju količine CO2 i neobnovljivih materijala kao sirovina.
 
Ključna poruka drugog dana je da strategija o bioekonomiji predstavlja jedan od stubova nove industrijske revolucije 5.0, a uloga osnivača Balkanskog klastera, gde je FUTURA jedan od osnivača, je da promoviše značaj i povezanost pozitivnih uticaja na zdravlje ljudi i životnu sredinu. Potvrda razmišljanja u dobrom pravcu predstavlja činjenica da su velike svetske kompanije kao što su Nestle, Dr Oetker, Bavaria i druge svoje poslovne strategije usmerile ka upotrebi biomaterijala u svojim procesima.
[st_gallery gallery=“12692,12693,12694,12695,12696,12697″ size=“portfolio-three“ columns=“3″ lightbox=“yes“]
Pozovite nas