BIOMASA: Koliko se koristi energetski potencijal Srema i Mačve?

Sremska Mitrovica – Na stručnom skupu koji je organizovala delegacija nemačke privrede u Srbije, zaključeno je da je biomasa najveći potencijal Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije, piše Euractiv.

Srbija još nije uvela podsticaje za građane koji se opredele za takvu vrstu grejanja niti usmerila toplane da koriste ovaj energent, iako ukupni potencijal predstavlja 3,4 miliona tona ekvivalenta nafte.

Iako se smatra da je najveća šansa Srbije u preradi biljnih ostataka, od kojih za proizvodnju energije može da se iskoristi samo trećina, nadomak Specijalnog rezervata prirode „Zasavica“ već šest godina se nalazi plantaža energetske trske koja ima višestruku namenu ali se najviše koristi za proizvodnju peleta.

miskantus1

miskantus2

Plantažom rukovodi predsednik Saveta Fakulteta za primenjenu ekologiju Jordan Aleksić koji već duže vreme ističe da Srem i Mačva zbog velikog broja ritova i bara imaju ogroman potencijal kada je reč o proizvodnji energije, jer energetska trska Miscanthus giganteus nije zahtevna biljka koja uspeva i na najlošijem zemljištu.

Iako bi po nekoj računici ova trska zasađena na najlošijem zemljištu širom Srbije mogla da se pretvori u energiju koju daje jedna termoelektrana, a zemljište oko Zasavice po rekordnim rezultatima u plantažiranju po svemu sudeći pogoduje ovoj biljci, među meštanima mačvanskih sela nije bilo većeg interesovanja za kooperativnu proizvodnju.

Izvor: ozon.rs

Pozovite nas