Održano predavanje povodom Svetskog dana obrazovanja u oblasti zaštite životne sredine

Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine se obeležava 26. januara. U švedskom gradu Stokholmu je 1972. godine održana Konferencija Ujedinjenih nacija o čovekovoj okolini na kojoj je usvojena Deklaracija kojom se naglašava potreba obrazovanja o zaštiti životne sredine odnosno potreba stvaranja zajedničkih principa i kriterijuma koji će biti ponuđeni celom čovečanstvu kao inspiracija i smernica za očuvanje i unapređenje životne sredine.

„Obrazovanje o zaštiti životne sredine je dinamičan proces i ima za cilј da u lјudima probudi svest o ekološkim problemima kako na globalnom planu tako i u lokalnoj zajednici – okruženju u kojem čovek neposredno živi. Obrazovanje nastoji da identifikuje interakcije između čoveka i njegove životne sredine, da promoviše skladan odnos između čoveka i prirode kroz održivi razvoj, a sve sa cilјem da se sadašnjim generacijama omogući kvalitetan život u prirodnom okruženju, ali isto tako i da se ono kao zdravo sačuva za buduće generacije“, istakao je profesor doktor Jordan Aleksić, koji je danas u Valјevu održao predavanje tim povodom.

On je dalјe naglasio da  obrazovanje u oblasti zaštite životne sredine pruža znanja iz klјučnih oblasti prirodnih nauka (biologije, hemije, fizike, geologije…),osnovna i funkcionalna znanja o ekonomskim i pravnim principima, kriterijumima i faktorima procesa i sistema zaštite životne sredine. Ubrzani uspon nove ekoindustrije (industrije otpada, industrije turizma, industrije energije, industrije zdravlјa i industrije hrane) daje čitavu lepezu novih profila zanimanja koja traže potpuno nove veštine i sposobnosti, pre svega na planu komunikacija, kao i same metodologije razumevanja faktora i aktera dalјeg razvoja…

Potreba za stručnjacima iz oblasti zaštite životne sredine u savremenom društvu, nauci i tehnici je očita i nesporna.

Raznovrsnost zelenih radnih mesta je u porastu u 21.veku a prognoze su da će do 2020. godine biti 20 miliona novih zelenih poslova.Sedam univerziteta (sedamnaest fakulteta) u Republici Srbiji školuju različite obrazovne profile u oblasti životne sredine (inženjer životne sredine, diplomirani biolog-ekolog, analitičar zaštite životne sredine, diplomirani geograf zaštite životne sredine… U katalogu koji je danas prezentovan zainteresovanim srednjoškolcima Polјoprivredne i Ekonomske škole prikazana su najperspektivnija radna mesta u oblasti životne sredine, koja će izrazito biti aktuelna u Republici Srbiji.

Glavni cilј ekološkog obrazovanja je da se stvori svest kod lјudi, da je potrebno uklјučiti se u očuvanje i zaštitu životne sredine.  Potrebno je naučiti lјude da se korektno odnose prema životnoj sredini, a ne samo da prirodu koriste kao resurs. Neophodno je da se stvore novi modeli održivog razvoja i potrebno je svakog čoveka naučiti da i male akcije imaju pozitivan uticaj na životnu sredinu. osnovna i funkcionalna znanja o ekonomskim i pravnim principima, kriterijumima i faktorima procesa i sistema zaštite životne sredine.

[st_gallery gallery=“7320,7319,7318,7317″ size=“portfolio-four“ columns=“4″ lightbox=“yes“]

 

Pozovite nas