Stručno usavršavanje u laboratoriji JRC Ispra

Dr Slobodan Stefanović, docent Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura, učestvovao je u treningu koji je realizovan u Objedinjenom istraživačkom centru Evropske komisije u Ispri u Italiji (European Commission Joint Research Centre – EC JRC Ispra) u periodu od 13. do 17. novembra 2023. godine.

Trening je realizovan u laboratoriji za nanobiotehnologiju u kojoj se sprovode istraživanja iz oblasti karakterizacije nanomaterijala, nanomedicine i mikro i nano plastike. Na treningu je učestvovalo 23 polaznika iz Srbije, Hrvatske, Rumunije, Gruzije i Ukrajine. U okviru teme Karakterizacija mikro(nano)plastike sprovedeno je stručno usavršavanje učesnika treninga obukom za rad na nekim od najsavremenijih aparata i primenu naučnoistraživačkih metoda poput skenirajuće elektronske mikroskopije, ramanove spektroskopije, masene spektrometrije sa sekundarnim jonima (TOF-SIMS), „on-line“ pirolize sa gasnom hromatografijom-masenom spektrometrijom (Py-GC-MS), karakterizacije hidrofobnosti.

Stručno usavršavanje u laboratoriji za nanobiotehnologiju omogućilo je dr Slobodanu Stefanoviću i koleginicama sa Instituta za zemljište dr Elmiri Saljnikov i msc Tari Grujić sticanje dragocenih saznanja neophodnih za dalji nastavak istraživanja u okviru naučnoistraživačkog projekta Evaluacija mikroplastike u zemljištima Srbije – EMIPLAST-SoS, koji Fakultet za primenjenu ekologiju Futura kao partnerska institucija realizuje u saradnji sa Institutom za multidisciplinarna istraživanja, Institutom za primenu nauke u poljoprivredi i Institutom za zemljište.

Pozovite nas