NAŠ FAKULTET ZASTUPLJEN NA NAJVAŽNIJEM NAUČNOM DOGAĐAJU GODINE

Profesor Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura, doc. dr Viktor Radun, prisustvovao je značajnom i velikom međunarodnom naučnom skupu, održanom u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu, 21. i 22. septembra 2022. godine.

Svetska konferencija o osnovnim naukama i održivom razvoju (World Conference on Basic Sciences for Sustainable Development) organizovana je od strane ključnih institucija nadležnih za nauku, kako na nacionalnom tako i na globalnom nivou – SANU, UNESCO, Svetske akademije umetnosti i nauke (WAAS), Srpske akademija nauke i umetnosti (SASA), Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Rimskog kluba, Svetskog konzorcijuma univerziteta, Instituta Vinča i Društva ekonomista Srbije.

Cilj konferencije je bio ,,da mobiliše nacionalne, regionalne i globalne instituicije da jasno demonstriraju javnosti i posebno političkim i poslovnim liderima u svetu kako osnovne nauke mogu da pomognu da se ustanovi inkluzivni, uravnoteženi i održivi razvoj planete.ˮ

Na konferenciji je učestvovalo oko 100 istaknutih naučnika i intelektualaca iz zemalja širom Evrope i sveta, iz različitih profila, iz oblasti fizike, matematike, hemije, biohemije, biologije, astrofizike, nauke materijala, veštačke inteligencije, nanotehnologije, naučne politike, ekologije, ekonomije i drugih naučnih područja, i svako od njih je dao neprocenjiv doprinos skupu. Mogla su se čuti najnovija dostignuća iz osnovnih nauka, dragocene diskusije i pregled razvoja nauke i budućnosti odnosa nauke i društva u svetlu Četvrte industrijske revolucije i održivog razvoja. 

Pozovite nas