Nemacka – Mladii na Dunavu

Projekat koji se odrzao u Elvangenu u Nemacko(26-29 maja)j, Mladi na Dunavu(Danube youth) na koji me je poslao Fakultet Futura, je bio napravljen da spoji mlade ljude sa Dunava sa ciljem da iz oblasti ekološkog obrazovanja, osnaživanja mladih, umetnosti, zastupanja i preduzetništva. Napravi mrezu organizacija koja ce u buducnosti stititi I odrzavati zivotnu sredinu. Ovaj projekat je zasnovan na modelu učenja koji kombinuje obrazovanje, umetnost i socijalno preduzetništvo i na taj način cilja na intelektualni i emocionalni nivo. Na projektu su ucestvovali predstavnici iz devet zemalja sa svojim organizacijama: Nemacka, Bugarska, Rumunija, Rusija, Moldavija, Ukrajina, Hrvatska, Bosna I Hercegovina I Srbija. Fakultet Futura je takodje ima svog predstavnika na ovom projektu.

Prvog dana dolaska u Nemcku smo se upoznavali I druzili sa ucesnicima organizatorima I ucesnicima projekta. Sledeceg dana smo bili gosti gradonacelnika u gradskoj skupstini koji nam je predstavio grad I pokrajnu u kojoj smo odsedali. Tu smo predstavljali svoje zemlje I organizacije iz kojih dolazimo. Nakon toga smo nastavili sa upoznavanje I otisli na radionice koje su pripremili. Bile su organizovane 4 radionice.

Prva radionica koju smo posetili tokom našeg boravka u Elvangenu bila je „Evropa – kuo vadis? Putevi mira. S obzirom na trenutnu situaciju u Evropi, svi učesnici su preneli svoju stručnost i iskustvo o tome šta za njih znači mir. Nakon mnogih diskusija, razmišljali smo o tome kako možemo da doprinesemo miru na ličnom, lokalnom i evropskom nivou i našli smo veoma zanimljive odgovore od donacija i protesta do uključivanja lokalne zajednice, integracije izbeglica u zajednicu i dobrotvornih aktivnosti. Bila je to prilično složena i zanimljiva diskusija!

Druga radionica koja je bila podjednako zanimljiva kao i prva… „Mladi i gradovi“. Ova radionica je bila fokusirana na ideju da mladi ljudi treba da imaju reč u svojim lokalnim zajednicama i da ih osnaže i ohrabre da učestvuju u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou. Učesnici su izneli svoje ideje, iskustva i mišljenja o administrativnim strukturama iz svojih gradova. Zvaničnici su takođe preporučili mladima da više učestvuju u otvorenim diskusijama sa administrativnim institucijama i da pronađu događaje na kojima bi mogli da izraze svoju zabrinutost i predlože svoje ideje. Imali smo dva sata ispunjena zanimljivim idejama i savetima, ali i debatnim vežbama.

Treca radionica sa našeg inspirativnog vikenda u Elvangenu, Nemačka: „Kreativna radionica: Ćirilično pismo i njegovo poreklo“Bilo je ispunjeno puno boja i kreativnosti. Tim prilično dobrih umetnika, rekli bismo.

Cetvrta radionica Dunavska akademija rukovođenja. Učesnici su imali i edukativno i zabavno vreme razmenjujući ideje i diskusiju o liderstvu i veštinama koje dolaze sa njim. Koje veštine su potrebne lideru? Šta je vođa-sluga? Kako dizajnirati akademiju liderstva? Ovo su samo neki od izazova kroz koje su učesnici prošli. Na kraju, svaki učesnik je priznao da je naučio barem jednu novu reč ako ne i jednu sasvim novu lekciju.

Nakon radionica su nas poveli u razgledanje grada I znamenitosti. Poslednjeg dana boravka smo prisustvovali predstavljanju raznih kultura I obicaja, potom na koktel u gradskoj skupstini gde se zavrsilo nase edukativno putovanje. Sve u svemu prelepo iskustvo, cuo sam mnogo pametnih predloga I resenja, ostavario nova prijateljsta, upoznao se sa radom I iskustvima mladih iz citave evrope. Hvala Fakultetu Futura sto mi je omogucio ovo divno iskustvo!

 
Pozovite nas