Obeležen Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine

Održavanjem panel diskusije o temi „Autentičan model analize visokoškolskog obrazovanja i unapređenja postdiplomskih studija“, u subotu 25.1.2019, obeležen je Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine na Fakultetu za primenjenu ekologiju Futura.
Učesnici ove diskusije, među kojima je vođena veoma kreativna rasprava, bili su  Nikola Božić programski direktor Istraživačke stanice Petnica, Milovan Stanković direktor ogranka nemačke finansijske savetodavne firme u Srbiji OVB, prof. dr Vladica Ristić predsednik Međunarodne istraživačke akademije nauka i umetnosti i Lazar Švraka student Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
Tokom panela, kojim je moderirala direktorka Instituta Futura doc. dr Sunčica Vještica, analiziran je sistem visokoškolskog obrazovanja i predlagane ideje i inovativne sugestije za unapređenje postojećih modela. Jedan od najznačajnijih zaključaka do kojeg se došlo jeste potencijalna potreba za potpunom revolucijom, to jest pravljenjem novog sistema obrazovanja, koji bi imao malo zajedničkih tačaka sa već postojećim. Istaknut je značaj primenjenosti dobijenih saznanja za studente i naglašena neprocenjivost mogućnosti da studenti iz prve ruke isprobaju ili iskuse koncepte o kojima uče na predavanjima.
Panel diskusija je organizovana povodom Svetskog dana obrazovanja o zaštiti životne sredine koji je ustanovljen još 1972. godine na prvoj Konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini u Stokholmu. Na konferenciji je usvojena Deklaracija kojom se naglašava potreba za obrazovanjem o ekološkim problemima, globalnim i lokalnim, kako bi se svim građanima pružile informacije neophodne za njihovo aktivno učešće u očuvanju životne sredine.
Pozovite nas