NACIONALNI ERASMUS+ INFORMATIVNI DAN

U utorak, 30. oktobra 2018. godine, u hotelu Metropol Palace, u Beogradu održan je Nacionalni Erasmus+ informativni dan. Program je bio podeljen u 6 grupa od kojih su se dve odnosile ne visoko obrazovanje. U prvoj grupi je bila Nikoleta Cesnak, a u drugoj
MSc Slobodan Stefanović.

U okviru Grupe 1 prezentovani su: KA1 Projekti mobilnosti u oblasti visokog obrazovanja, KA2 Projekti Strateška partnerstva u oblasti visokog obrazovanja (projekti koji podržavaju inovacije), kao i CEEPUS program koji se odnosi na razmene studenata i akademskog osoblja preko institucionalnih mreža koje čine visokoškolske ustanove.

U okviru Grupe 2 prezentovani su: KA1 Erasmus Mundus zajednički master programi, KA2 Projekti izgradnje kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja, KA2 Savezi znanja – projekti koji podrazumevaju horizontalno povezivanje i razmenu na svim nivoima: razmena studenata i zaposlenih, usklađivanje studijskih programa, usklađivanje resursa, itd., kao i povezivanje sa privredom. Takođe, u okviru ove Grupe 2 prezentovani su Žan Mone aktivnosti koje su namenjene visokoškolskim ustanovama koje se bave evropskim integracijama u najširem smislu.

Na Informativnom danu prikazane su mogućnosti za učešće na Erasmus+ programu sa isticanjem aktivnih projekata u 2019. godini i pregledom njihovih vrsta, oblasti i rokova za apliciranje. Stečene informacije su vrlo značajne za dalje usavršavanje, kako studenata, tako i zaposlenih u visokoškolskim ustanovama.

Najveća novina je promena statusa Republike Srbije iz partnerske u programsku zemlju. To suštinski znači da Republika Srbija može punopravno da učestvuje u svim delovima Erasmus+ programa, i kao partner, i kao koordinator projekata.

[st_gallery gallery=“11452,11449,11450,11451″ size=“portfolio-four“ columns=“4″ lightbox=“yes“]

 

 

Pozovite nas