Održan javni čas na temu “Ozelenjavanja obrazovanja“

Povodom obeležavanja Svetskog dana obrazovanja u oblasti zaštite životne sredine, dana 25. januara 2019. godine u sali Poljoprivredno-hemijske škole “Dr Đorđe Radić“ održan je javni čas na temu “Ozelenjavanja obrazovanja“.

Svetski dan obrazovanja u oblasti zaštite životne sredine se obeležava povodom donošenja Deklaracije o životnoj sredini na Konferenciji Ujedinjenih nacija održanoj u Stokholmu 1972. godine. Navedenom deklaracijom se naglašava potreba obrazovanja o zaštiti životne sredine, sa ciljem da se u ljudima probudi svest o ekološkim problemima, kako na globalnom, tako i na lokalnom nivou.

Na javnom času su govorili predstavnik Odseka za zaštitu životne sredine Ranka Mirković i predstavnici Fakulteta za primenjenu ekologiju “Futura“ iz Beograda, a učestvovalo je oko 80 učenika Poljoprivredno-hemijske i Šumarske škole.

Predstavnica Odseka za zaštitu životne sredine je učenicima predstavila napore grada da se unapredi stanje u oblasti zaštite životne sredine i da se doprinese povećanju broja i uređenosti javnih zelenih površina, kao elementa smanjenja aerozagađenja grada.

Predstavnik Fakulteta za primenjenu ekologiju prof dr Jordan Aleksić je svoje izlaganje započeo kratkim videom motivacionog govora Kena Robinsona. Profesor je u svom izlaganju izneo potrebu reforme obrazovanja, koja zahteva ozbiljnu revoluciju sa industrijskog i proizvodnog modela u poljoprivredni model, što podrazumeva prilagođavanje obrazovnog sistema ljudima koje obrazujemo. Ukazao je na značaj obrazovanja u svim segmentima ekologije jer se samo na taj način može doprineti potrebama savremenog društvenog razvoja u skladu sa prirodom.

Profesor je naglasio da je čovek tvorac svog okruženja, a kako bi isto uredio u skladu sa principima održivog razvoja, osnovni preduslov predstavlja funkcionalno obrazovanje.
Dušan Jakovljević, predstavnik Fakulteta za primenjenu ekologiju je u okviru svog izlaganja posebno istakao problem neznanja i do kakvih posledica po čoveka i prirodu može dovesti neznanje.

[st_gallery gallery=“11916,11915,11917,11919″ size=“portfolio-four“ columns=“4″ lightbox=“yes“]

Pozovite nas